Mode

Zo herken je namaak luxeproducten

Zo herken je namaak luxeproducten

Foto: *

De handel in namaakluxe tiert welig en voor het ongeoefende oog is het niet altijd eenvoudig de echte van de nepspullen te onderscheiden. Tien tips waarmee je namaak kan spotten.

Wanneer een strandverkoper je een Gucci zonnebril voor 5 euro wil verkopen, kan je wellicht raden dat hij nep is. Maar namaak ligt op de loer op plaatsen waar je het niet verwacht: ook in kleine winkels, vintageboetieks en zeker op het internet kan je bedrogen uitkomen.

1. Wanneer een aanbod te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook. Een tas van Chanel of Hermès kost normaal enkele duizenden euro’s: wanneer je een exemplaar voor 200 euro kan kopen, is dat op zijn minst verdacht. Bedenk dat er normaal wachtlijsten bestaan voor dit soort spullen, dus dat een verkoper er ‘toevallig een paar op de kop kon tikken’, is hoogst onwaarschijnlijk.

2. Zeer populair: namaaktassen van Louis Vuitton. Wanneer de letters ‘LV’ doorlopen op de naden, gaat het om een nepper.

3. Bij Prada is het de ‘r’ die namaak verraadt: er moet een kleine ronde inkeping in zitten. De rechterbeentjes van de A’s zijn dikker dan de linker en op alle metalen plaatjes moet de merknaam staan.

4. Als je een koopje ziet op eBay, kijk dan eerst naar de betrouwbaarheid van de verkoper en lees de reacties. Wie een echt product verkoopt, zet daar meestal foto’s bij van details: ritsen, voering en het logo. Ontbreken deze foto’s, wees dan op je hoede. Aarzel niet om vragen te stellen: wie een merkproduct verkoopt, vindt het niet erg om het over de oorsprong en kwaliteit te hebben.

5. De website www.fakesrevealed.com heeft foto’s van details van originele producten van Armani, Paul Smith, Dolce & Gabbana, Hermès en Rolex en tipt waar je op moet letten bij aankoop.

6. Websites die merkproducten aan spotprijzen aanbieden, moeten een alarmlampje doen branden. Wanneer je tijdens het shoppen naar een andere site wordt doorverwezen, zit er een haar in de boter. Google de site: waarschijnlijk kom je op een forum terecht waar bedrogen kopers hun beklag doen.

7. De handtassensite wwww.purseblog.com heeft een applicatie waarop je een tas kan laten ‘keuren’: experts vertellen je aan de hand van foto’s of je met een echt exemplaar te maken hebt.

8. Let op de verpakking: echte luxeproducten worden ingepakt in kwalitatieve stoftassen of dozen. Wanneer je designeritem in een plastic tasje wordt aangeboden of de handvaten in papier en plastic zijn gewikkeld, is er wat mis.

9. Kijk waar het product gemaakt is: Gucci, Fendi, Prada of Chanel worden niet gemaakt in China of Taiwan.

10. Een designerhorloge heeft meestal een soepele secondewijzer die lijkt te glijden. Wanneer je hem hoort tikken, kan er wat mis zijn. Nephorloges zijn ook lichter dan de originele exemplaren.

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees