Telenet koopt tv-rechten voor 55 miljoen euro

Ludwig Sneyers en Ivan De Witte, de directeur-generaal en voorzitter van de Pro League, reageerden tevreden Foto: BELGA

Telenet heeft vrijdag de tv-rechten voor drie belangrijkste wedstrijden per speeldag uit de hoogste voetbalklasse voor de komende drie seizoenen verworven. Het Mechelse telecombedrijf betaalde 55,2 miljoen euro per seizoen voor de rechten, het hoogste bedrag ooit. VTM (VMMa) heeft de rechten voor de samenvattingen verkregen.

Dat heeft de ProLeague vrijdagnamiddag bekendgemaakt in het Bondsgebouw in Brussel.

Belgacom verliest vanaf volgend seizoen dus het grootste deel van de uitzendrechten voor het live-voetbal aan zijn belangrijkste concurrent. Het haalde wel nog één van de in totaal zes loten binnen en mag dus nog enkele wedstrijden uitzenden.

Voetballiefhebber grote verliezer

Concreet: Telenet zal elke speeldag de drie belangrijkste wedstrijden uitzenden via het kanaal Prime Sport, Belgacom de overige vijf. De voetballiefhebber lijkt de grootste verliezer. Zij zullen zich dus zowel een abonnement bij Telenet als bij Belgacom moeten aanschaffen als ze alle wedstrijden willen kunnen bekijken.

VOO en RTBF in Wallonië


VT4, pas overgenomen door De Vijver van Wouter Vandenhaute, vist zo achter het net en zal het eersteklassevoetbal niet kunnen gebruiken om zich te profileren als nieuwe zender. De VRT, die de samenvattingen de voorbije zes jaar mocht uitzenden, zit in een besparingsronde en gaf eerder al te kennen niet mee te zullen bieden. In Wallonië wordt VOO de rechtenhouder, de samenvattingen en een omkaderend programma blijven er bij de openbare omroep RTBF. In bepaalde Brusselse gemeenten is noch Telenet, noch VOO beschikbaar waardoor de inwoners geen topwedstrijden op de buis zullen kunnen bekijken.

Recordbedrag voor eersteklassers

De eersteklassers vangen in totaal over drie seizoenen maar liefst 166 miljoen euro voor de uitzendrechten en doen dus een prima zaak. Voor het vorige contract (2008-2011) betaalde Belgacom de voorbije drie jaar 44,7 miljoen euro per seizoen. Voor de volgende drie seizoenen, tot en met 2014, krijgen de clubs dus jaarlijks meer dan tien miljoen extra.

Nog goedkeuring van Standard nodig


'We hebben de procedure gevolgd onder controle van een deurwaarder', legde Pro League-voorzitter Ivan De Witte vrijdag uit. De raad van bestuur van Standard moet wel nog zijn goedkeuring geven over het nieuwe contract, maar De Witte toonde zich daarover alvast optimistisch.


 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.