Winkels tankstations mogen 24 op 24 uur open blijven van Kamercommissie

De Kamercommissie Bedrijfsleven heeft dinsdag een wetsvoorstel goedgekeurd dat shops aan tankstations uitdrukkelijk toelaat om alle dagen 24 uur op 24 uur open te blijven. De wettekst is een initiatief van de Limburgse Kamerleden Peter Luykx (N-VA), Liesbeth Van der Auwera (CD&V), Peter Vanvelthoven (sp.a) en Patrick Dewael (Open Vld) en moet de juridische onzekerheid rond het dossier wegwerken.

De wet op de openingsuren van handelszaken voorziet een aantal uitzonderingen voor onder meer benzinestations, krantenwinkels, videotheken... Op basis van die uitzonderingsregel zijn veel tankshops 24 op 24 uur open. Over de praktijk bestaat echter veel discussie.

De Economische Inspectie stelde de shops al verschillende keren in gebreke. Sommige rechters oordeelden dat ze niet open mogen zijn indien ze ook andere producten zoals snoep, drank of bereide maaltijden verkopen.

Op vraag van VOKA Limburg werkten de vier Kamerleden een wetsvoorstel uit om aan de juridische onzekerheid een mouw te passen. De bevoegde Kamercommissie keurde het voorstel dinsdag goed.

'Oneerlijke concurrentie'

Unizo en de bij de ondernemersorganisatie aangesloten sectorverenigingen Buurtsuper.be en de Vlaamse Federatie van Persverkopers zijn niet tevreden met het voorstel. 'Winkels met eenzelfde aanbod, maar niet gelinkt aan tankstations, moeten wel om 20 uur ’s avonds sluiten en bijkomend één sluitingsdag per week behouden', zeggen de organisaties, die het hebben over oneerlijke concurrentie. Volgens hen is het voorstel 'een aanslag op de omzet en rendabiliteit van de gewone superette, buurtsupermarkt, dagbladwinkel en andere klassieke detailhandelaars'.

Dat laatste klopt volgens de auteurs niet. De automobilist koopt in de shops enkel producten die hij tijdens de rit nodig heeft en trekt voor andere dingen naar andere winkels. Beide kunnen dus perfect naast elkaar overleven, menen ze.
 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees