Weer schip Gazavloot gesaboteerd

Weer schip Gazavloot gesaboteerd

Een van de twee Amerikaanse schepen die deelnemen aan het hulpkonvooi naar Gaza. Foto: reuters

Een schip van (Noord-)Ierse activisten dat deel uitmaakt van de Gazavloot is gesaboteerd in de Turkse haven Gocek. Dat meldden de activisten donderdag. Begin deze week werd al een ander schip van het Gazakonvooi gesaboteerd. Ook nu wordt Israël ervan beschuldigd achter de sabotage te zitten.

De motor van de Saoirse, een schip met (Noord-)Ierse activisten dat deel zou uitmaken van een hulpkonvooi voor de Gazastrook, is gesaboteerd in de Turkse haven Gocek.  Dat zei activiste Huwaida Arraf aan Israel Army Radio. De activisten kunnen niet langer deelnemen aan het konvooi.

'Dit was een vorm van geweld tegen Ierse burgers'  verklaarde Fintan Lane, woordvoerder van de (Noord-)Ierse activisten. 'Israël is het enige land dat deze operatie geleid kan hebben en de Ierse regering en de Noord-Ierse autoriteiten moeten ervoor zorgen dat de daders voor de rechter verschijnen.'

Eerder deze week werd de schroef van een ander schip van het hulpkonvooi gesaboteerd in de Griekse haven van Petraeus ook al gesaboteerd.

Verenigde Staten

Ondertussen is er ook in de Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Israël, ophef ontstaan over het Gazakonvooi. Rick Perry, de gouverneur van Texas en een fervent bezoeker van Israël, dringt erop aan dat de openbare aanklager in de VS actie onderneemt tegen de Amerikanen die deelnemen aan de Gazavloot.

Woensdag schreef Perry in een verklaring dat hij bezorgd was over de twee schepen die onder Amerikaanse vlag deelnemen aan het hulpkonvooi. Hij eist dat de openbare aanklager Amerikanen die deel willen uitmaken van de Gazavloot via juridische weg worden tegengehouden en eventueel worden bestraft als ze toch meevaren. Perry verwijst daarvoor naar de wet die Amerikaanse burgers verbiedt om maritieme acties te ondernemen tegen bevriende naties.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees