Beauty

Dit zit echt in je lippenstift

Dit zit echt in je lippenstift

Foto: Shutterstock

Als we lippenstift aanbrengen, vertrouwen we erop dat de ingrediënten veilig zijn. Dat blijkt echter niet altijd het geval. Beautylish, een site gespecialiseerd in cosmeticarecensies, bestudeerde wat er écht in lippenstift zit en kwam tot verrassende conclusies.

Zo eten vrouwen jaarlijks gemiddeld twee kilogram van hun lippenstift op. Draag je vaak rode lippenstift? Dan krijg je zonder het te weten geplette insecten binnen die gebruikt worden om een mooie rode kleur te bekomen. Deze zitten trouwens ook in andere make-upproducten. Wansmakelijk is het zeker, maar niet gevaarlijk. Tenzij je natuurlijk allergisch bent aan de beestjes.

De recensenten maken zich wel zorgen over minder onschuldige ingrediënten die uiteraard op geen enkele verpakking vermeld staan. In 2009 testte de Food and Drug Administration (FDA) twintig lippenstiften. Daaruit bleek dat elk product lood bevatte. De giftige metaalsoort blijft in ons lichaam zitten en wordt in verband gebracht met een scala neurologische problemen.

Daarnaast bevatten veel lippenstiften parabenen, dat zijn stoffen die je hormoonhuishouding aardig kunnen verstoren. Ook de kankerverwekkende stof BHT zit er in. Specialisten vermoeden dat de kleine concentratie van deze bestanddelen niet snel tot ernstige gezondheidsproblemen zal leiden. Het lichaam wordt zo wel extra belast met chemische stoffen en dat kan op termijn voor problemen zorgen.

Omdat ze het effect moeilijk kunnen inschatten, raden ze aan om lippenstift met mate te gebruiken. Ons advies: investeer in natuurlijke beautyproducten met een dermatologisch certificaat, zo weet je heel zeker dat ze geen troep bevatten.
 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees