Hoogerland nieuwe nationale held

Een dag na zijn dramatische valpartij in de Ronde van Frankrijk wordt Johnny Hoogerland in Nederland gebombardeerd tot nieuwe volksheld.

Vrijwillig was het niet, en met plezier al zeker niet, maar toch heeft Johnny Hoogerland de harten beroerd van menig Nederlander.

Gisteren werd Hoogerland na contact met Antonia Flecha, die zelf werd aangereden door een Franse televisiewagen, enkele meters door de lucht geworpen en kwam hij terecht in de prikkeldraad. Het leverde schrikwekkende en bloederige beelden op, maar na enig oplapwerk stapte de Zeeuw opnieuw op de fiets en reed de etappe uit.

Heroïek

Dit staaltje doorzettingsvermogen werd erg gesmaakt door de Nederlandse pers. Vandaag waren er overal breed uitgesponnen beschrijvingen van en reacties op zijn heroïsche lijdensweg te lezen.

De Telegraaf kopt 'Hoogerland kan niet kapot', en schrijft over 'benen gewikkeld in prikkeldraad, als een kluwen wol'. AD Sportwereld is ook trots op de Vacansoleil-renner: 'Hoogerland toont wilskracht'. De website GeenStijl doet er nog een schepje bovenop. 'Benen van gewapend beton. Een hart van massief staal. Spieren zo sterk als staalkabels. Mentaal zo sterk als een diamantboor.'  Zijn ploegmaat Lieuwe Westra twitterde dan weer dan Hoogerland een 'beest' was.

De Zeeuw, die zondagavond maar liefst 33 hechtingen kreeg, deelde vandaag ook mee dat hij dinsdag zal starten in de tiende rit. Die mededeling zal ongetwijfeld zijn nieuwverworven status als 'harde bikkel' nog versterken.

Franse held

Naast een resem valpartijen leverde de negende etappe gisteren ook een nieuwe gele trui op. En dat ontging de Franse pers dan weer niet. Zij staken op hun beurt de loftrompet af over de Franse publiekslieveling Thomas Voeckler. 'Enkel een man met ervaring, een ondernemende kampioen kon als winnaar uit de eerste nerveuze en chaotische Tourweek komen. Het was de onvermoeibare aanvaller en verzamelaar van vele overwinningen Thomas Voeckler die zondag de gele trui veroverde', aldus L'équipe. 

Corrigeer