Dokter Claes: 'Volgende week meer duidelijkheid over Vuelta-deelname VdB'

Dokter Claes: 'Volgende week meer duidelijkheid over Vuelta-deelname VdB'

Frederik Willems, dokter Claes en Jurgen Van den Broeck Foto: BELGA

Jurgen Van den Broeck mag normaal gezien donderdagmiddag het ziekenhuis van Herentals verlaten. Daarna wacht hem een week rusten, waarna dokter Toon Claes een nieuwe scan zal nemen van zijn longen. Als die er goed uitziet, mag de Morkhovenaar misschien al opnieuw de fiets op.

'Die scan zal veel leren, zeker met het oog op een eventuele deelname aan de Vuelta', vertelde dokter Claes woensdag. 'Jurgen had een gedeeltelijk klaplong, de long is niet helemaal platgevallen. Je moet het zien als een vliesje dat gescheurd is, dat moet nu herstellen en daarvoor kan hij enkel rusten. Als hij te snel opnieuw inspanningen zou leveren, bestaat het risico op een volledige klaplong. Maar de foto's nu in vergelijking met de eerste foto's tonen al verbetering.'

'Ik hoop zeker op Spanje, al is het maar om er mijn conditie op te bouwen', zei Van den Broeck zelf. 'Maar mijn long moet op natuurlijke wijze genezen, dat kan je niet forceren'" VdB liep bij zijn val ook twee gebroken ribben en een schouderbreuk op. 'Die breuken zijn gelukkig stabiel', vulde dr. Claes aan. 'Was het enkel dat, dan startte hij zeker in de Vuelta.'

'Moraal is perfect'


Ook Frederik Willems, die bij dezelfde val zijn sleutelbeen brak en een hersenschudding opliep, is patiënt bij de dokter Claes. 'Belangrijker nog dan het fysieke, is dat de moraal bij Jurgen en Frederik perfect is. Dat is bij andere patiënten met gelijkaardige blessures wel eens anders', aldus nog de arts.


 

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.