Gezinshereniging kost 1,5 miljoen euro

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) vreest dat er door de nieuwe wet op de gezinshereniging 'malafide dossiers' zullen worden goedgekeurd. Om de wet correct toe te passen, heeft ze 1,5 miljoen euro extra nodig. Dat zegt directeur-generaal Freddy Roosemont zaterdag in de krant De Morgen.

Roosemont wijst erop dat de nieuwe wet, die zijn dienst moet toepassen, vol mankementen zit. Ook de complexiteit baart hem zorgen.

Eén van de problemen is bijvoorbeeld het gebrek aan overgangsperiode. Daardoor dreigt DVZ visa te moeten uitreiken aan mensen die al meer dan zes maanden op een beslissing wachten, waaronder dus ook malafide dossiers, waarschuwt Roosemont.

Vreemdelingenzaken vreest ook dat het de nieuwe, kortere termijnen voor het uitreiken van visa niet zal halen. En als een termijn wordt gemist, betekent dat de automatische goedkeuring van een dossier. Tot slot is de term "huisvesting" in de nieuwe wet zeer vaag omschreven.

33 vacatures

Aan de wet hangt ook een gepeperd prijskaartje. DVZ berekende zelf dat het, om de wet correct na te volgen, 33 vacatures moet uitschrijven. Volgend jaar zal dat de factuur doen aandikken met 1,159 miljoen euro voor de personeelskosten en 396.000 euro voor de werkingskosten.

De gecontesteerde wet op de gezinshereniging werd in de lente door een ongewone meerderheid van N-VA, Open Vld, MR en CD&V goedgekeurd. Ze legt strengere regels op aan Belgen en niet-Europeanen die gezinsleden uit het buitenland in België willen opnemen. Gezinshereniging is het voornaamste kanaal om legaal naar België te komen. In 2009 ging het om 29.000 mensen, bijna de helft van alle nieuwkomers.

Meer controle bij aanvraag

CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri betreurt dat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) de vraag naar meer middelen en personeel verschuilt achter de kritiek op de nieuwe wetgeving inzake gezinshereniging. Lanjri erkent dat de nieuwe wet meer werk betekent voor DVZ, maar het is precies de bedoeling om meer controle uit te voeren bij de aanvraag van een visum voor gezinshereniging.

Ze bevestigt ook dat de periodes voor controle ingekort worden tot zes maanden, maar dat is dezelfde periode die in Frankrijk geldt, terwijl DVZ nog tweemaal drie maanden verlenging kan krijgen bij een vermoeden van schijnhuwelijk.

'Het is nu aan directeur Roosemont om dit dossier bij de begrotingsopmaak voor volgend jaar te bepleiten. Hij heeft alvast goede argumenten, want de wet is gestemd en moet uitgevoerd worden. Iets waar niet alleen het parlement, maar ook formateur Di Rupo voor pleitten', aldus nog het CD&V-Kamerlid.

Corrigeer

MEER NIEUWS