Beke: 'CD&V haalt slag binnen'

Beke: 'CD&V haalt slag binnen'

Foto: belga

De CD&V heeft gekregen wat ze gevraagd heeft: eerst wordt onderhandeld over BHV en het communautaire. De regeringsvorming en het sociaal-economische aspect komen later. Dat zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke op Radio 1.

Aan het akkoord over de werkwijze ging de voorbije dagen nog heel wat getouwtrek vooraf. 'Natuurlijk is het hard tegen hard gegaan', erkent ook Beke. Hij beklemtoont wel dat de engagementen die gemaakt zijn ook nageleefd moeten worden, 'als men echt een oplossing wil'.

'Er komt geen vermenging van de regeringsvorming met de sociaal-economische vraagstukken, en het communautaire. Dat onderscheid is nu gemaakt', zegt Beke. Voor CD&V was het belangrijk dat beide zaken niet door elkaar liepen.

Pas als er een akkoord is over BHV en de communautaire hervormingen, kan over de vorming van de regering gepraat worden, vervolgt Beke. 'Het hoeven niet noodzakelijk dezelfde partijen te zijn die voor de regeringsonderhandelingen gaan. Na het communautair akkoord moet elke partij voor zich uitmaken of ze in de regering wil.'

Niet bang

Beke is niet bang dat MR-voorzitter Charles Michel tijdens de onderhandelingen bijkomende voorwaarden stelt. 'Ik kan begrip opbrengen over communautaire vragen van MR, die partij zat nog niet mee aan tafel toen het daarover ging', klinkt het. Hij ziet alvast een lichtpuntje in het feit dat MR wel degelijk op bepaalde punten vragende partij is voor institutionele hervormingen. 'Als we het slim spelen, vinden we daar een bondgenoot', oordeelt hij.

Hij weerlegt nog de beschuldiging van N-VA-voorzitter Bart De Wever dat CD&V in de fuik van Di Rupo gevangen zit. Er zijn immers geen parallelle besprekingen, zegt Beke. De regeringsvorming is nu niet aan de orde.

Corrigeer

MEER NIEUWS