Food

Bapas zijn de nieuwe tapas

'Bapas', Karl Malderen & Sven Gatz, Standaard Uitgeverij, 250 p., 19,95 euro Foto: *

Bapas of Belgische biertapas combineren smakelijke bieren met lekkere hapjes en zijn ideaal om te serveren tijdens een gezellige avond met vrienden.

Chimay à la bière kaaskoekjes en Westmalle Triple

Nodig (10 personen)
200 g zelfrijzend bakmeel
150 g Chimay à la bière kaas
60 g (ontpitte) zwarte olijven
3 g karwij
100 g boter
Sesamzaad
1 ei
15 cl water
75 g parmezaan


Bereiding
1 Zeef het bakmeel en snijd de Chimaykaas in kleine blokjes.
2 Hak de olijven in kleine stukjes en vijzel de karwij tot poeder.
3 Meng de bloem samen met de olijven, de Chimaykaas, 50 gram geraspte parmezaan, het karwijpoeder, de boter, een eierdooier en overgiet beetje bij beetje met heet water. Kneed alles door elkaar.
4 Leg bakpapier op de bakplaat. Neem een kleine lepel deeg en leg dit op het bakpapier met telkens een 5-tal centimeter tussen. Druk met de vingers het deeg met de wijzers van de klok tot een plat koekje. Rasp de rest van de parmezaan over de koekjes en strooi er wat sesamzaadjes over.
5 Bak de koekjes gedurende 15 minuten af in een voorverwarmde oven van 220°C. Neem de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen voor je ze serveert..

Biersuggestie
Westmalle Tripel.

Alternatieven
Chimay Tripel (Abbaye Notre-Dame De Scourmont), Ename Tripel (Roman), Affligem Tripel (Affligem)

Minicourgettepizza met geroosterde pijnboompitten en Jupiler

Nodig (16 personen)
1 ui
1 laurierblad
1 takje tijm
? hand platte peterselie
2 teentjes look
? rode paprika
1 kl geconcentreerde tomatenpuree
2 grote tomaten
1 kleine courgette
1 glas witte wijn
Zout
1/2 kl cayennepeper
1 kl zacht paprikapoeder
Pijnboompitten
Parmezaan
Olijfolie
Kant-en-klaar pizzadeeg
Bloem
Verse basilicum


Bereiding
1 Fruit de fijngesnipperde ui 1 minuut in olijfolie en voeg het laurierblad, een takje tijm en de gehakte peterselie toe. Daarna de in blokjes gesneden paprika, courgette, geperste knoflook en een kleine lepel tomatenpuree bijvoegen en nog enkele minuten goed laten doorbakken.
2 Blus met de witte wijn en laat tot de helft inkoken. Voeg nu de in blokjes gesneden tomaten (ontveld en ontpit) toe en laat dit gedurende 8 minuten goed doorkoken. Kruid af met paprikapoeder, cayennepeper en zout.
3 Neem van het vuur en verwijder het laurierblad en het takje tijm. Laat dit afkoelen tot het lauw is.
4 Strooi eerst wat bloem op je werkblad en rol het kant-en-klare pizzadeeg met de deegrol dun uit.
5 Snijd met de doseerring rondjes uit het deeg en doorprik ze met mes of vork. Leg nu op elke minipizza één eetlepel van het mengsel en werk dit af met wat vers gehakte basilicum en pijnboompitten. Rasp er rijkelijk parmezaan over. Druppel nog wat olijfolie over de pizza's.
6 Bak de pizza's op 10 minuten af in een voorverwarmde oven van 240°C. Eventueel kan je op het einde even de grill opzetten om een mooi krokant korstje te krijgen
7 Werk de pizza's optioneel af met extra vierge olijfolie en geroosterde pijnboompitjes.
Easy way: Je hoeft de courgette enkel goed te wassen en niet te schillen voor je ze in blokjes snijdt. Gebruik voor de pizza saus tomatenblokjes met basilicum uit blik, maar laat dit voldoende inkoken. Je kan natuurlijk ook één grote pizza bakken en hem daarna in stukken snijden. Op het uitzicht na geeft dit net hetzelfde resultaat, en je hebt minder tijd en deeg verloren.

Biersuggestie
Jupiler.

Alternatieven

Stella Artois (Inbev), Primus (Haacht), Maes (Alken-Maes)

Croque Roque in een mosterdpakje en Liefmans Goudenband


Nodig (8 personen)
2 el mosterd
2 eieren
100 g roquefortkaas
8 sneden (noten-) brood
Een scheut melk
Olijfolie
Peper
Zout
1 bakje gedroogde tomaat met basilicum
Raketsla/rucola


Bereiding
1 Snijd met een kaassnijmes de roquefort in dunne schijven.
2 Snijd met een broodsnijmes het notenbrood op de gewenste dikte.
3 Meng de eieren met melk, mosterd, peper en zout en haal het brood door deze mengeling.
4 Leg eerst een stukje roquefort op het brood, gevolgd door wat raketsla, een gedroogde tomaat en tot slot opnieuw een schijfje brood.
5 Wrijf het croque-monsieurtoestel aan beide kanten in met olijfolie. Leg de croques in de machine en bak ze krokant.
6 Snijd met een broodmes het brood in driehoekjes en serveer met een glaasje Liefmans Goudenband.

Biersuggestie
Liefmans Goudenband.

Alternatieve biersuggestie

Rodenbach Grand Cru (Rodenbach), Duchesse de Bourgogne (Verhaeghe).


Zalmtartaar met radijzen en krulandijvie en Witte van Hoegaarden

Nodig (8 personen)
150 gram verse Noorse zalm
50 gram gerookte zalm
1 kleine sjalot
2 kl mosterd
1 kl Oxo
5 g verse koriander
Krulandijvie
Radijzen
50 g pecannoten
peper, zout, citroensap, olijfolie
2 el magere yoghurt
2 el zure room
Limoensap
Roggebrood


Bereiding
1 Zet de zalm gedurende 45 minuten in de diepvriezer. Haal uit de ijskast en snijd hem eerst in lange repen en vervolgens in blokjes. Hak met je mes nog éénmaal door de zalm. Meng alles goed door elkaar en zet de zalm opzij op kamertemperatuur.
2 Snipper de sjalot, hak de koriander fijn en voeg bij de zalm. Voeg bij de tartaar een scheutje olijfolie, een scheutje Oxo, de mosterd en fris wat op met citroensap. Kruid flink af met peper en zout.
3 Snijd de helft van de gewassen krulandijvie fijn. Snijd een 10-tal radijzen in fijne staafjes en vermeng de groenten met de grof gehakte pecanoten.
4 Maak een dressing van zure room, yoghurt, scheutje limoensap, peper en zout. Meng alles tot je een lopende dressing krijgt.
5 Toast nu het roggebrood, serveer de tartaar in een ring en leg er de salade bovenop. Besprenkel de salade met de dressing en zet getoast roggebrood bij op tafel.


Biersuggestie
Witte van Hoegaarden.

Alternatieve Biersuggestie
Celis White (Van Steenberge), Witbier Haacht (Haacht), Blanche de Namur (Du Bocq)

Millejules van frambozen, chocolademousse en Witkap Dubbel

Nodig (8 personen
)
200 g callets (of donkere chocolade vanCallebaut)
200 ml room
4 eieren
Snuifje zout
20 g suiker
24 onbespoten rozenblaadjes
Dunne amandelkoekjes (Jules de Strooper)
10 g witte chocolade
1 bakje frambozen
8 kleine muntblaadjes


Bereiding
1 Smelt de callets op laag vuur in een steelpan met dikke bodem en voeg tijdens het smelten de room toe. Voeg ook een snuifje zout en de suiker toe en zorg ervoor dat ze volledig zijn opgelost in de massa.
2 Giet het mengsel vervolgens in de spuitbus.
3 Scheid de eiwitten van de 4 eieren en breng bij het chocolademengsel in de spuitbus. Draai de spuitbus goed dicht en zet er gas op (1 gaspatroon op ? l vloeistof). Goed schudden en gedurende 1 uur in het vriesvak zetten. Schud het mengsel regelmatig op. Als je de spuitbus schudt en je hoort of voelt niets meer klutsen, weet je dat de mousse klaar is.
4 Leg op elk bord 1 koekje met 4 framboosjes. Spuit een beetje chocolademousse tussen de frambozen en werk af met een koekje en witte chocoladeschilfers.
5 Versier het bord met de onbespoten rozenblaadjes en een muntblaadje zoals op de foto wordt aangegeven.

Biersuggestie
Witkap Dubbel.

Alternatieve biersuggestie

Steenbrugge Dubbel bruin (Palm breweries), Affligem Dubbel (Affligem), St. Benoit Brun (Du Bocq).

Een avondje bier proeven met vrienden is mooi, maar passende hapjes maken de smaaksensatie pas echt compleet. Dat is het concept achter een boek vol verhalen, wijsheden, tips, trucs en recepten rond bier en het samengaan met eten.
'Bapas', Karl Malderen & Sven Gatz, Standaard Uitgeverij, 250 p., 19,95 euro

 

Corrigeer