Vermassen: grote kans dat Breivik geïmiteerd wordt

Vermassen: grote kans dat Breivik geïmiteerd wordt

Foto: rr

Advocaat Jef Vermassen vreest dat de daden van Anders Breivik zullen worden geïmiteerd door mensen die even beroemd willen worden. Dat zei hij op Radio 1.

Breivik zal geen 'volgelingen' krijgen in de zin dat nu her en der mensen zullen opstaan die zijn manifest gaan lezen en gaan ophemelen. Maar zijn daden kunnen wel 'gevolgd' worden, vreest advocaat Jef Vermassen.

Er lopen altijd gestoorden rond die ook worstelen met hun zelfbeeld en met de wereld, zegt hij. Zij zien hoe beroemd Breivik nu is en ze zien alle media-aandacht die hij krijgt. Dat kan hen inspireren tot copycat-gedrag, tot imitatie.

Volgens Vermassen gebeurt dat vaker: massamoordenaars halen uitgebreid de media en worden daarna gekopieerd.

Vermassen vindt het trouwens niet verwonderlijk dat Breivik zich liet oppakken en geen zelfmoord pleegde.

'Hij voelt zich een politiek strijder, een vechter met een boodschap. Hij heeft, zo vindt hij, een succesdaad gesteld. En daar geniet hij nu van. Nu wil hij in uniform op een openbaar proces nog eens alles vertellen. Dat proces moet een podium voor hem zijn.'

Vermassen vergelijkt Breivik in zekere zin met Hitler. Ook Hitler liet een onleesbaar manifest na, 'Mein Kampf', om zijn maatschappijvisie weer te geven. Ook Hitler zat in zijn totaal extremistische visie opgesloten. Breivik is ook zeer egocentrisch, zeer narcistisch, zoals vele massamoordenaars. 

Daarom ook denkt Vermassen dat Breivik alleen werkte. 'De kans dat hij medewerkers had, is klein. Dergelijke massamoordenaars zijn egotrippers meestal.'

Volgens Vermassen is Breivik niet gek. 'Hij is gestoord natuurlijk, maar niet geestesziek. Hij weet heel goed wat hij doet. Hij had alles zeer goed gepland.'

Mogelijk heeft zijn relatie met zijn vader de haat nog wat aangescherpt. Vader was een sociaaldemocraat maar scheidde van Breiviks moeder. 'Dat die gehate vader een sociaaldemocraat was, kan als een rode doek op een stier hebben gewerkt,' denkt Vermassen.

Volgens het Noorse rechtssysteem kan Breivik na 21 of 31 jaar vrijkomen. Gelouterd? Vermassen denkt het niet. 'Zijn ideologie is het enige wat hij heeft. Daar houdt hij zich aan vast. Daarom zit hij in de gevangenis. De kans dat hij die ideologie in gevangenschap verloochent, is dus klein.'

Daarom denkt Jef Vermassen dat de kans groot is dat de Noren hun rechtssysteem gaan aanpassen waardoor Breivik langer zou moeten vastzitten.

 

Corrigeer

MEER NIEUWS