Jongeren opgepakt om spel met nepgeweren

HERSELT - Drie jongeren werden dinsdagavond opgepakt nadat ze in een bos in Herselt met nepgeweren speelden. Omdat het om levensechte replica's ging dacht de politie dat het om zware criminelen ging. De jongeren reageren verontwaardigd.

De politie van de zone Zuiderkempen kreeg dinsdagavond omstreeks 10 uur een melding binnen van een bewoner uit Herselt. Die had in de Witputstraat drie jongemannen gezien die in camouflagekleding en met oorlogsgeweren bij een auto stonden. Omdat er de laatste weken al twee gewapende homejackings plaatsvonden in de regio, kwam de politie massaal ter plaatse. Eens aangekomen troffen de agenten de auto aan, maar van de jongeren was geen spoor.

De jongeren oefenden in het nabijgelegen bos voor hun hobby ‘Airsoft’, een soort van legerspel waarbij met BB-guns, replica’s van echte automatische geweren die plastieken bolletjes afvuren, wordt geschoten. Het bos is eigendom van de familie van een van de jongeren en zij waren zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust. Ze hadden zich geïnformeerd bij een Airsoftclub en dachten dat ze hun hobby op privédomein mochten uitvoeren.

Na verloop van tijd kwamen twee van de drie jongemannen uit het bos. Ze werden door de politieagenten ontwapend en gearresteerd. Een van de jongeren protesteerde tijdens zijn arrestatie, waarop een politieagent gedreigd zou hebben met geweld. De derde jongeman werd nadien door de politie uit het bos gehaald.

De jongeren werden meegenomen naar het politiebureau waar ze ondervraagd werden. Nadat de politie een proces-verbaal opstelde werden hun wapens en wagen in beslag genomen en konden ze beschikken. Het dossier wordt nu behandeld door het parket van Turnhout en de jongeren riskeren vervolgd te worden voor verboden wapendracht, nachtlawaai, smaad aan de politie en jagen buiten het seizoen.

De jongeren zijn verontwaardigd over de manier waarop ze gearresteerd werden en getuigen ook van een ‘hardhandige’ ondervraging.

‘Weten niet waar ze mee bezig zijn’

‘Wij kregen telefoon van een bezorgde burger die terecht meldde dat hij gewapende mannen had gezien’, getuigt Commissaris De Backer van de politezone Zuiderkempen. ‘Wij zijn met alle beschikbare ploegen ter plaatse gegaan omdat we niet konden weten hoe ernstig het was.’

‘Als je dan een jongeling uit het bos ziet komen met een mitrailleur die er echt uitziet...’ verklaart De Backer de tussenkomst van de politie. ‘Die mensen weten niet waar ze mee bezig zijn, zeker gezien de tijdsgeest, met wat er in Noorwegen is gebeurd.’

De commissaris ontkent echter met klem dat de agenten fouten hebben gemaakt: ‘Dat spreek ik ten zeerste tegen. Onze mensen zijn getraind op dat soort opdrachten en hebben technieken aangeleerd om zichzelf en anderen zo weinig mogelijk in gevaar te brengen.’

Over het verdere onderzoek kon de politie geen informatie vrijgeven. ‘Het dossier is doorgegeven aan het parket en dat beslist verder welke onderzoeksdaden nog gedaan zullen worden.’ Het parket zal dan ook oordelen of er voldoende grond is om tot vervolging over te gaan.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees