Fit & Gezond

'Kwikdamp in spaarlamp kan gevaarlijk zijn'

De dosis kwikdampen die bij gebroken spaarlampen vrijkomt, is veel hoger dan gedacht. Dat kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid, zegt de werkgroep Spaarlampramp aan VRT-radio. De werkgroep baseert zich op een studie in het wetenschappelijke blad Environmental Engineering Science. Het antigifcentrum vindt dat de werkgroep onnodig angst creëert.

Volgens de studie blijft het vrijgekomen kwik nog wekenlang in de lucht hangen. Het kwik zou worden geabsorbeerd door tapijten en gordijnen. In een slecht verluchte ruimte kan de vrijgekomen hoeveelheid kwik daardoor de gezondheid schaden.

De werkgroep Spaarlampramp vraagt Europa om het nakende verbod op gloeilampen uit te stellen. Vanaf september is de verkoop van gloeilampen van 60 Watt verboden. Volgend jaar volgen ook de gloeilampen van 25 en 40 Watt. Gloeilampen van 75 en 100 Watt zijn al verboden.

Antigifcentrum

Dokter Geert Verstegen van het antigifcentrum waarschuwt voor overdrijving: 'dit artikel creëert onnodig angst bij de bevolking.' Volgens Verstegen is een overschrijding van de blootstellingsnorm voor levenslange blootstelling gedurende een korte periode, zoals het artikel omschrijft, niet noodzakelijk schadelijk voor de gezondheid.

'Vergelijk dit met zoutinname: men raadt maximaal 6 gram per dag aan, maar als men enkele dagen 7 gram zout eet, dan schaadt dit nog niet de gezondheid', aldus Verstegen. Als men de ruimte voor een korte periode verlucht is er volgens de dokter zelfs helemaal geen sprake van een verhoogde blootstelling.

Amalgaam

Er bestaan ook milieuvriendelijke spaarlampen die werken met een amalgaam technologie, vrij van vloeibaar kwik. Aangezien kwik schadelijk kan zijn in het geval een lamp breekt, wordt amalgaam steeds populairder in het gebruik van de productie van spaarlampen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees