Erika Thijs (CD&V) verliest strijd tegen kanker

De Limburgse gedeputeerde en gewezen CD&V-senator Erika Thijs is overleden aan de gevolgen van kanker. Thijs was 51 jaar.

 

De Limburgse CD&V-politica Erika Thijs heeft gisteravond de strijd tegen kanker verloren. Ze was gedeputeerde voor Welzijn, Gezondheid en Ontwikkelingssamenwerking. 'Ik heb weinig mensen gekend met zoveel passie en levensvreugde', reageerde CD&V-voorzitter Wouter Beke gisteren. 'Het begrip dood stond volledig in contrast met de persoon van Erika.' Thijs was onder meer nationaal secretaris bij de CVP-jongeren. Nadien kwam ze samen met Beke in de Senaat terecht. Van 1995 tot 2006 maakte ze deel uit van de Hoge Vergadering. 'Als directeur Beweging van de CD&V slaagde ze erin het begrip verbondenheid gestalte te geven', zegt Beke.

In mei 2007 kreeg ze de eerste keer te horen dat ze kanker had, galblaaskanker. De prognoses waren allesbehalve gunstig. Ze onderging in Parijs een geslaagde heelkundige ingreep. De behandeling duurde 6 maanden, de kanker leek bedwongen.
Tot ze twee jaar later, in 2009, opnieuw te horen kreeg dat ze ziek was. 'Ik hoop dat ik mijn vijftigste verjaardag nog mag meemaken. Maar ik durf niet meer vooruitdenken, ik leef in het nu', zei ze toen. Thijs werd uiteindelijk 51 jaar.

'Erika was gepassioneerd in haar werk maar ook in haar strijd tegen de ziekte. Opgeven stond niet in haar woordenboek: ze bleef vol vuur haar ideeën verdedigen en over tegenwerpingen heen walsen om haar beleidsvisie te kunnen realiseren, ook toen ze al erg ziek was. Ze verdient onze bewondering alleen al voor haar gedrevenheid maar natuurlijk ook voor zoveel meer', laat de provincie Limburg weten in een mededeling.

Op gebied van welzijnsbeleid, opvoedingsondersteuning, bijzondere jeugdzorg en ouderenbeleid kwamen er onder meer door Thijs' impuls wel Limburgse initiatieven, maar de historische achterstand in de welzijns- en ouderenvoorzieningen heeft ze niet kunnen wegwerken. Limburg heeft op dat vlak nog een lange weg af te leggen. De focus van haar initiatieven werd mee bepaald door haar ziekte: ouderenzorg en kankerbestrijding. 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees