Chaos bij voedselbedeling in Mogadishu

In de Somalische hoofdstad Mogadishu hebben soldaten bij de bedeling van voedsel het vuur op hongerige burgers geopend. Dat melden verschillende getuigen. Minstens zeven mensen zijn daarbij omgekomen.

'Het Wereldvoedselprogramma heeft een incident bij de distributie van hulp aan ontheemden ervaren waarbij er meerdere slachtoffers zouden zijn geweest', zei een medewerkster van de VN. De chaos brak uit toen VN-trucks noodhulp leverden in het grootste vluchtelingenkamp van de stad.

Het is nog onduidelijk wie er juist achter het geweld zit. Volgens sommige getuigen probeerden soldaten voedsel te stelen. De vluchtelingen wilden zelf ook een graantje meepikken, waarop enkele regeringssoldaten het vuur openden, klinkt het.

Andere bronnen spreken dan weer van een gerichte aanval in het kamp om voedsel te stelen. Een chauffeur zegt dat het tot een vuurgevecht kwam tussen de veiligheidsdiensten van het konvooi en de gewapende bende. 'Het voedsel is geplunderd', vertelt hij.

'Het was een bloedbad', zegt een andere getuige. 'Ze schoten iedereen zonder verpinken neer.' Zeven mensen, onder wie ouderen, zouden gedood zijn. Het incident toont de schrijnende toestand in de kampen aan en de problemen waarmee de hulpverleners te kampen hebben.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich ernstige zorgen over de uitbraak van ziektes in het door droogte geteisterde Oost-Afrika. Een gebrek aan schoon water, overbevolking in de vluchtelingenkampen en door honger verzwakte kinderen zijn redenen om de noodklok te luiden.

'Militanten profiteren van hongersnood'

Volgens de Verenigde Naties profiteren de islamitische militanten in Somalië van de humanitaire crisis in het gebied. Als gevolg van de sterk gestegen voedselprijzen melden meer mensen zich aan bij organisaties als Al-Shabaab. Lidmaatschap van het aan Al-Qaida gelieerde Al-Shabaab is voor veel mensen in het gebied de enige kans op een inkomen en voedsel, aldus de VN. 

Ondanks het feit dat Al-Shabaab probeert te voorkomen dat mensen Somalië ontvluchten, neemt de vluchtelingenstroom nog steeds toe. Zo heeft Ethiopië vrijdag een vierde vluchtelingenkamp geopend waar in totaal vijftienduizend mensen kunnen worden opgevangen.

De VN schatten dat er per dag 76 mensen overlijden in de vluchtelingenkampen. In totaal hebben 420.000 mensen er hun toevlucht gezocht. 'We moeten doorgaan en sneller te werk gaan, want dit is duidelijk een zaak van leven en dood', zei Elisabeth Byrs van de VN. Van de 1,68 miljard euro die nodig is om de hongersnood te bestrijden, ontbreekt er nog ongeveer 1 miljard euro, zegt ze.

Corrigeer

NIEUWS