13 maal goud voor België op EK skeeleren

Foto: WFA ARJAN DE GRAAF

Op het EK skeeleren in het Nederlandse Heerde (piste) en Zwolle (weg) hebben de Belgische renners in totaal 18 medailles gewonnen, waarvan 13 keer goud. Bart Swings schreef zes titels op zijn naam, Jore Van den Berghe pakte vijf keer goud, Tim Sibiet werd Europees kampioen op de 15 km afvalling en Nele Armée pakte de titel op de marathon.

Bart Swings was ontegensprekelijk de te kloppen man. Hij maakte zijn favorietenrol echter meer dan waar. Zowel op de piste als op de weg was hij oppermachtig. Op de piste werd hij Europees kampioen op de 1000 m, de 10 km punten-afvalling en op de 15 km afvalling. Op de weg pakte hij de Europese titel op de 10 km puntenkoers, de 20 km afvalling en (samen met Ferre Spruyt en Maarten Swings en voor het derde jaar op rij!) op de aflossing.

Een andere sterke prestatie kwam er van Nele Armée. Na drie jaar afwezigheid stond ze in Heerde en Zwolle opnieuw aan de start van een Europees kampioenschap. Op de 15 km afvalling kwam ze nipt iets te kort voor een medaille. De ontgoocheling daarover gaf haar echter vleugels tijdens de afsluitende marathon. Mede dankzij een sterke Hilde Goovaerts, die perfect voorbereidend werk deed, schudde Armée in de laatste kilometer alle tegenstanders van zich af. Ze kwam solo over de streep en pakte de zo begeerde Europese titel op de marathon.

Bij de juniores A was Jore Van den Berghe de grote slokop. Hij stond acht keer op het podium. Hij werd Europees kampioen op de 1000 m en zowel op de piste als op de weg ook op de 500 m. Samen met Niels Provoost, Siemen Tas en Tim Sibiet stond hij ook tweemaal op het hoogste podium op de aflossing (3000 m op de piste en 5000 m op de weg). Op de 300 m tijdrijden (piste) won hij zilver, op de 200 m tijdrijden (weg) en op de 20 km afvalling pakte hij brons.

De grootste verrassing kwam wellicht van Tim Sibiet die de Europese titel veroverde op de 15 km afvalling (piste).

Tot slot was er bij de juniores A ook brons voor Anke Vos en Hanne Wouters in de aflossing op de piste.

 

Corrigeer