Zeven mythes over koffie

© shutterstock

Een tasje koffie maakt je wakker en helpt tegen de ochtendzorgen, maar wist je dat er nog heel wat mythes bestaan over ons dagelijks bakje troost?

tib

Mythe 1: Koffiebonen blijven langer lekker in de ijskast

Koffiebonen zijn poreus, wat betekent dat ze snel etensgeurtjes en vocht opnemen: de koelkast is dus de minst geschikte plaats om ze te bewaren. Koop verse bonen, bewaar ze luchtdicht bij kamertemperatuur en gebruik ze bij voorkeur binnen de week.

Mythe 2: Koffie is ongezond

Goed nieuws voor koffiedrinkers: een dagelijkse dosis cafeïne van zo’n 300 à 400 milligram heeft geen schadelijke gevolgen en is goed voor ons kortetermijngeheugen. Cafeïne zorgt voor een vernauwing van de bloedvaten, waardoor kleine porties heilzaam kunnen zijn bij hoofdpijn, migraine en astma. Bovendien zou cafeïne de ziekte van Alzheimer afremmen en preventief werken tegen het ontstaan van gal- en blaasstenen. Een recent Amerikaans onderzoek toonde aan dat vrouwen die één of twee kopjes koffie per dag drinken, 25 procent minder risico lopen te sterven aan de gevolgen van hart- en vaatziekten dan koffiegeheelonthouders.

Mythe 3: Wie op dieet is, kan beter geen koffie drinken

Wel integendeel: cafeïne verhoogt de vetverbranding en de productie van warmte, waardoor de stofwisseling versneld wordt. Drink dus gerust een kopje koffie na het eten.

Mythe 4: Koffie is niet schadelijk voor de vruchtbaarheid bij vrouwen

Helaas wel: cafeïne vermindert de spieractiviteit in de eileiders waardoor de weg van de eierstok naar de baarmoeder bemoeilijkt wordt, zo bleek uit Amerikaanse testen op muizen.

Mythe 5: Koffie maakt men het best met gedistilleerd water

Nee, de mineralen in ‘gewoon’ water dragen net bij tot de kwaliteit van de koffie. Echte koffiefijnproevers kunnen water uit een fles gebruiken of een filter installeren die de kwaliteit van het leidingwater verbetert.

Mythe 6: Het maakt niet uit welke koffiefilter je gebruikt

Niet zelden zet je met goedkope filters minder lekkere koffie. Let vooral op dat je filters niet met chloor of chloordioxide gebleekt werden.

Mythe 7: Koffie droogt het lichaam uit

Zolang je maximum vier kopjes per dag drinkt, loop je geen risico om je lichaam uit te drogen.

Meer over Culinair

Meer lifestyle