Vijf redenen waarom je beter niet op vakantie gaat

© shutterstock

Je kijkt al maanden uit naar je jaarlijkse vakantie, maar na twee weken ontspanning duikt de post-vakantieblues op en ligt je energiepeil zwaar onder nul. Heeft op reis gaan eigenlijk wel zin?

tib

1. 'Vakanties worden beschouwd als een gouden ervaring, een kans om later gekoesterde herinneringen op te bouwen en vrij te zijn van werk en stress', zo stelt psycholoog Christian Jarrett in Psychologist Magazine. Het slechte nieuws is dat al deze effecten weer verdwijnen tijdens de eerste werkweek, wanneer de stapel onbetaalde rekeningen en een propvolle mailbox afgehandeld moeten worden.

2. Doorgaans hebben we geen probleem met rusten tijdens de vakantie, maar beseffen we pas daarna hoe hectisch ons dagelijks leven is. 'Na de ontspanning is het moeilijker om jezelf weer tot het oude tempo op te krikken', aldus professor psychologie Cary Cooper. 'Een post-vakantiedepressie is een reëel fenomeen en het kan een lange tijd duren voor je ervan geneest'.

3. Vakantie verandert je bioritme. Normaal heb je een bioritme dat uit 23 tot 33 cycli bestaat en beïnvloed wordt door de regelmaat van je dagelijks leven: gewoontes, eetpatroon, blootstelling aan licht,... Een vakantie haalt deze routine door elkaar - en hoewel de meesten zeggen niet van routine te houden, hebben we deze nodig om mentaal en fysiek beter te kunnen functioneren.

4. Volgens een recente studie wordt 45 procent van de mensen ziek op vakantie. Vooral workaholics en perfectionisten lopen een groot risico: 'Zonder de afleiding van het werk worden mensen zich meer bewust van hun lichaam. Hun lichaam past zich aan om de effecten van chronische druk aan te kunnen. Het immuunsysteem is een constante stroom van adrenaline gewoon en geraakt uit balans zonder stress', aldus dokter Jarrett.

5. We zetten alles in op de jaarlijkse vakantie: die twee weken moeten de beste van het jaar worden. Maar wat als het regent, je diarree krijgt of er kakkerlakken in je hotelkamer zitten? Een paar weken vakantie volstaan niet, je moet ontspanning ook in je dagelijks leven kunnen inplannen.

Zullen we dan maar met z'n allen thuisblijven volgende zomer? 'Nee', zo stelt professor Cooper, 'maar je moet realistisch zijn. Een vakantie gaat je leven niet veranderen. Maar wat je wel kan doen is de vakantieblues tegengaan door langzaam terug aan de dagelijkse routine te beginnen. Kom niet naar huis op zondag om op maandag te beginnen werken - dat is vragen om problemen'.

'Vakanties zijn een goede zaak', zo stelt Cooper nog. 'We zijn geen machines, we kunnen niet zonder ophouden functioneren. De belangrijkste functie van vakantie is dat je de kans hebt om tijd en energie te spenderen met de mensen die belangrijk zijn voor je en gedeelde herinneringen op te bouwen'.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer