Italiaanse Belg al twee maanden 'gegijzeld' op jacht in Galicië

Een Italiaanse Belg en zijn Zwitserse kompaan worden al sinds begin juni vastgehouden op hun jacht in de haven van Costa da Morte, in de noordwestelijke Spaanse regio Galicië. Niet door gangsters, maar door het Spaanse gerecht. De twee weigeren namelijk een torenhoge rekening te betalen voor een -volgens hen- onnodige reddingsoperatie, zo staat te lezen in de krant La Opinion Coruna.

Toen Roberto Bertaggia, een Italiaanse Belg van 62, en Jean Hager, een Zwitser van 61, begin juni voor anker lagen voor het strand van Laxe, konden ze niet weten in welke situatie ze zouden terechtkomen.

Toen ze het anker lichtten, dreven ze af naar een zandbank, waarop meteen drie lokale boten ter hulp snelden en hen naar de haven sleepten. Voor die - ongevraagde - operatie vroegen de 'redders' 26.000 euro.

Bertaggia en Hager weigerden het bedrag te betalen, vooral ook omdat ze geen hulp gevraagd hadden en omdat het jacht volgens hen nooit in gevaar was. De redders sleepten de twee voor de rechtbank en in afwachting van een proces mogen ze de haven van Costa da Morte niet verlaten, tenzij ze een borgsom van 20.000 euro neertellen. Iets wat ze naar eigen zeggen niet kunnen.

De twee zijn de afgelopen dagen pamfletten gaan uitdelen in de buurt om de mensen op de hoogte te brengen van hun penibele situatie. Aan de boot hangt ook een spandoek met het opschrift 'Kidnapped'.

Corrigeer

MEER NIEUWS