Food

Ons bierpanel proeft blind 19 frambozenbieren

'Graag fruitig en fris en niet te zoet'

Fruitbieren zijn in trek, frambozenbieren dus ook. Wie zijn eerste stapjes in de bierwereld zet, vindt vooral de zoetere versies lekker. Als die zijn dorst lessen, stapt hij vermoedelijk over naar wat moeilijkere bieren. Echte proevers waarderen vooral de zure en de bittere smaken. Ons bierpanel proefde bijna het hele gamma frambozenbieren en moest een beetje verbaasd de verwachtingen bijstellen. Ze hadden vooral zoete en plakkerige toestanden verwacht maar die bleken uitzonderingen.

ROSE DE GAMBRINUS

Brouwerij: Cantillon, Brussel.
Alcoholgehalte: 5%.
Op het etiket: 'De vrucht van de weking van verse frambozen op twee jaar oude lambiek'.
Smaak: 'Mooie kleur en opvallend roze schuim. Ruikt echt naar frambozen. Bij die geur voegen zich citroenschillen, pepers, iets van kaas. In de mond wordt een beendroge aanzet gevolgd door zeer zurige en fruitige smaken. Evolueert dan naar licht bitter en heel droog, terwijl de frambozentoets blijft. Voor dit bier zijn echte, zuivere frambozen gebruikt op een uitstekend basisbier. De bitterheid geeft zin om er meer van te drinken. Dit is het ideale aperitief.'

8,5/10

FRAMBOISE BOON

Brouwerij: Boon, Lembeek.
Alcoholgehalte: 5%.
Op het etiket: '100 % lambiek. Bereid uit oude en jonge lambiek, gerijpt op eiken vaten. Oogst 2009.'
Smaak: 'Het glas staat amper op tafel en je ruikt al veel lekkere dingen: karamel, aardbeien en frambozen, ook wijn. De aanzet is zoetbitter, met het fruit er bovenop maar dat verdwijnt snel. Dan komt er weer bitterheid opzetten, ook hopbitter, zelfs wat van boterbloemen. Blijft heel lang hangen. Je houdt een zuivere smaak over. Dit is voor gevorderden!'

8/10

LOU PEPE

Brouwerij: Cantillon, Brussel.
Alcoholgehalte: 5%.
Op het etiket: 'Lambiekbier, gebrouwen met frambozen en gerijpt in eiken vaten. Oogst 2008.'
Smaak: 'Dit bier ruikt heel duidelijk naar lambiek en naar frambozen. Heel lichte accenten van kaas en van gedroogde paprika. Dit is zeker de zuurste van de reeks. Beendroog, met bovenop wat fruit. Dan volgt een bittere wijnachtige impressie. De nasmaak is zeer strak, zeer zuur. Blijft ook zeer droog hangen. Voor bierproevers.'

8/10

BACCHUS

Brouwerij: Van Honsebrouck, Ingelmunster.
Alcoholgehalte: 5%.
Op het etiket: '12,5% frambozen, bier gearomatiseerd met frambozen.'
Smaak: 'De roodbruine kleur verwijst wellicht naar een Vlaams oud bruin bier. Je ruikt duidelijk fruit, zeker ook frambozen. De geur doet denken aan gerijpt bier. Eerst een vrij zoete start, volmondig, fruitig. De frambozen overheersen niet. De afdronk is vrij bitter, met tannines van de pitjes van de vruchten. Tussendoor een zweem van porto. Een evenwichtig bier, stoort nergens.'

7,5/10

FRAMBOISE

Brouwerij: Lindemans, Vlezenbeek.
Alcoholgehalte: 2,5%.
Op het etiket: 'Gearomatiseerd met frambozen, gemengd met lambiek'.
Smaak: 'Ruikt een en al naar framboos maar veeleer naar frambozensap. Zeer fruitig. De start is zoet fruitig, een fruitbom. Dan volgt een vrij zure smaak, zeer framboos gedreven. Niet overdreven zoet, niet overdreven geparfumeerd. De zurige nasmaak blijft lang hangen. Hier mocht best wat meer alcohol bij.'

7,5/10

FLORIS

Brouwerij: Huyghe, Melle.
Alcoholgehalte: 3,6%.
Op het etiket: 'Gebaseerd op witbier, 30% frambozensap'.
Smaak: 'Opvallend rood schuim. Ruikt naar frambozen, cuberdons en aan de zijkant iets van muskus. Zet zoet aan, volmondig. Zeer fruitig, zwaar geparfumeerd, vooral in de afdronk. Op het einde muskusachtige aardse impressies. Een mollig bier, heeft body. Smaakt echt naar frambozen.'

7,5/10

FRAMBOISE

Brouwerij: Oud Beersel, Beersel
Alcoholgehalte: 5%.
Op het etiket: 'Echt fruit. Echte lambiek. 220 g frambozen per liter, 50 g krieken per liter.'
Smaak: 'Ruikt naar compote van rabarber, een beetje selder, een beetje banaan, wat frambozen. De rabarber komt terug in de smaak. Na een zuurbitterige aanzet volgt een zurige fruitige smaak. Redelijk veel fruit, weinig body, niet dik. Een droge afdronk. Uitstekende aperitief, in de richting van champagne.'

7,5/10

ROSE MAX

Brouwerij: Bockor, Bellegem
Alcoholgehalte: 4,5%.
Op het etiket: 'Gebrouwen op basis van tarwebier, met frambozenaroma en kruiden.'
Smaak: 'Veel te ruiken: frambozen, krieken, marsepein, bloempjes, geitenkaas. Niet onaangenaam. Vrij zoet, met een zurige hint, fruit gedreven. Gaat snel over naar een marsepeinachtige fruitige smaak maar die verdwijnt ook vlug. Dan blijft er heel lang iets bitters hangen.'

6,5/10

FRAMBOISE BOON

Brouwerij: Boon, Lembeek.
Alcoholgehalte: 6,2%.
Op het etiket: 'Bereid uit oude lambiek, gerijpt op houten vaten, rijpe frambozen en een kleine hoeveelheid krieken.'
Smaak: 'Vreemd spel voor de geuren: eerst yoghurt, dan karamel, stilaan wijn, eau de vie van frambozen, zuiders. Aangenaam. De start is zuurbitter. Dan komt het fruit er aan en dat is het. Allemaal wel zuiver. Beendroge bittere afdronk waarin de pitjes van het fruit naar voor komen. Als bier uiterst geslaagd maar de smaak van frambozen zou duide-
lijker mogen zijn.'

6,5/10

FRAMBOISE GIRARDIN

Brouwerij: Girardin,
Sint-Ulriks-Kapelle.
Alcoholgehalte: 5%.
Op het etiket: 'Min. 150 g frambozen met pitten per liter afgewerkt product.'
Smaak: 'Geen geprononceerde geuren. Een beetje banaan, van ver ook frambozen. Kaas? Meteen treft het zurige. De zoete kant wordt gemaskeerd. De hoofdsmaak is zuurbitter. Tamelijk droog. Een parfum van frambozen dat snel verdwijnt. Volgt een houttoets (van de pitjes?). Dorstlessend.'

6,5/10

FRAMBOISE BON SECOURS

Brouwerij: Caulier, Péruwelz.
Alcoholgehalte: 7%.
Op het etiket: 'Artisanaal gebrouwen. Met framboossap.'
Smaak: 'De kleur en de geur zitten goed. Je ruikt de frambozen al lijken er ook aardbeien in te zitten. Daarnaast gist en koriander. Bizarre smaak: droogbitter en tegelijk fruitig. Zachtzure aanzet, gevolgd door het bittere en fruitige. Dan komt er nog wat bitters peperigs aanzetten. Het fruit blijft. Een nasmaak van witte peper en paprikapoeder. Speciaal.'

6,5/10

Zo deden we de test
DE BIEREN
We vroegen de brouwerijen ons een paar flesjes te bezorgen. De meeste deden dat. Enkele ontbrekende kochten we in een gespecialiseerde bierhandel. Het resultaat mag er zijn, want behalve de 19 geproefde zijn er zo goed als geen op de markt. Wat een volledig beeld geeft.

DE CRITERIA
De kernwoorden voor de proevers: verfrissend, fruitig, dorstlessend. Natuurlijk moet je frambozen ruiken en smaken. Het bier mag niet te overdreven zoet of te overdreven geparfumeerd zijn. Je proeft wel degelijk het verschil tussen de bieren die gemaakt zijn met frambozensap, aroma's en extracten en de andere die echte vruchten laten meegisten, zeker als lambiek het basisbier is.

DE ALCOHOL
De meeste frambozenbieren hebben een alcoholgehalte van 5% of rond de 3%. Het minste alcohol zit in een Lindemans Framboise (2,5%), terwijl Bon Secours piekt met 7%. Toch vrij grote verschillen.

OP DE TWEEDE RIJ
Drie bieren haalden de selectie net niet (in alfabetische volgorde volgens de brouwerij): Chapeau (De Troch, Wambeek): 'Door het zure kantje zeer onevenwichtig', Belgian Framboises (Lefebvre, Quenast): 'Veel exotische geuren, weinig densiteit in de smaak', Framboise Timmermans (Timmermans, Itterbeek): 'Heeft iets van een frambozenjoghurt, zuurzoet fruitig'.

DE DERDE RIJ
Deze bieren liepen een beetje achterop (ook alfabetisch): Mort Subite Framboise (Mort Subite, Asse): Stevige frambozensmaak, veel te zoete afdronk die lang aanhoudt', Wittekerke Rosé (Bavik, Bavikhove): 'Enorm zoet, al zit er een smaak van frambozen in', Hoegaarden Rosée (Hoegaarden, Hoegaarden): 'Zeer zoet, met een lichte fruitstructuur', Belle-Vue Framboise (Inbev, Brussel): 'Zeer zoet, vrij fruitig, zoet blijft hangen', Framboise St. Louis (Van Honsebrouck, Ingelmunster): 'Zoetzuur, zeer fruitgedreven, licht plakkerig',

DE PROEVERS
Onze vaste proevers, Dirk Van Dyck, Sam Croonen en Marc Jansen, zaten samen in café Kulminator in Antwerpen. De bieren kwamen in proefglazen op tafel, werden dus blind geproefd. Ze hadden een keldertemperatuur omdat ze zo het best hun aroma's prijsgeven. De brouwers raden aan hun frambozenbieren fris tot zeer fris te drinken.
 

Corrigeer