De Tijd: Decraene gaat geen kernmarkten leiden bij BNP Paribas

De Tijd: Decraene gaat geen kernmarkten leiden bij BNP Paribas

Foto: Bart Dewaele

Stefaan Decraene , de topman van Dexia Bank België, verlaat het bedrijf. Volgens De Tijd gaat hij bij concurrent BNP Paribas de retailbanken leidden in de 'perifere' markten van de groep.

Volgens De Tijd wordt Decraene bij de Franse bankreus verantwoordelijk voor alle retailactiviteiten buiten de vier kernmarkten Frankrijk, Italië, België en Luxemburg. Het gaat onder meer om Polen, Turkije en de VS, aldus de zakenkrant op zijn website.

Dexia bevestigde maandagavond het vertrek van Decraene in een persbericht. De bank deeldedaarin ook mee dat Jos Clijsters door de raad van bestuur benoemd werd tot nieuwe directievoorzitter van Dexia Bank België. 'De jarenlange ervaring van Jos Clijsters in de financiële sector en zijn kennis van Dexia garanderen de continuïteit en de ontwikkeling van de bank ten dienste van haar cliënteel', klinkt het.

De nieuwe vice-voorzitter van het directiecomité wordt Marc Lauwers, het directielid dat verantwoordelijk is voor de Belgische retailbank.

Volgens De Tijd zijn er 'sterke aanwijzingen' dat Decraene (46) gaat overstappen naar de Franse financiële reus BNP Paribas, de moeder van Dexia-concurrent BNP Paribas Fortis. Bevestiging daarvan is er evenwel nog niet.

Niet de eerste 

Het vertrek komt op een moment dat Dexia het erg moeilijk heeft en op de financiële markten af te rekenen heeft met een groeiende vertrouwenscrisis bij schuldeisers en beleggers. Het vertrek van Decraene is mogelijk het gevolg van de spanningen tussen de Belgische en de Franse poot binnen de groep. Het is geen geheim dat Decraene het moeilijk kon vinden met de Fransman Pierre Mariani, de CEO van de hele Dexia-groep. 

Eerder dit jaar stapten al diverse andere kaderleden van Dexia op, onder wie Xavier de Walque,  financieel directeur van Dexia Bank België, en Wim Vermeir, een ancien bij de vermogensbeheerder Dexia Asset Management.

Febelfin

Decraene is ook  voorzitter van de bankenfederatie Febelfin. Nu hij opstapt bij Dexia, wil Febelfin de procedure voor de aanstelling van een nieuwe voorzitter met enkele weken versnellen, zegt Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder van de belangenvereniging van de financiële sector.

'Er is met Stefaan Decraene overeengekomen om deze week nog een bijzondere raad van bestuur samen te roepen, om te bekijken hoe we de procedure voor een opvolger kunnen versnellen', aldus Michel Vermaercke. 'Het einde van zijn mandaat bij Febelfin was sowieso toch in zicht. De opvolgingsprocedure was al opgestart. De leden wisten dat we voor het einde van het jaar een nieuwe voorzitter zouden kiezen.'

Vermaerke looft Decraene als 'een zeer goed voorzitter met een groot maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel' die 'getuigde van een grote betrokkenheid' en die 'consensus in de sector opzocht'.
 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees