Lode Wouters krijgt na 63 jaar eindelijk olympisch goud

63 jaar nadat hij met zijn 2 ploegmaats een gouden medaille veroverde in de wegrit op de Olympische Spelen van Londen, kreeg Looienaar Lode Wouters dinsdag eindelijk zijn gouden plak overhandigd. Dat dat niet eerder gebeurde kwam door een vergissing, maar die is nu rechtgezet door het BOIC (Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité) en de Belgische Vereniging van Olympiërs.

Samen met zijn ploeggenoten Eugène Van Roosbroeck en Leon De Lathouwer won de nu 82-jarige Lode Wouters het ploegenklassement van de wegrit op de Olympische Spelen van Londen in 1948. De gouden medaille die daaraan was verbonden, heeft hij echter nooit ontvangen. Vandaar dat de Belgische Vereniging van Olympiërs, in de persoon van voorzitter baron Gaston Roelants, en het BOIC dinsdagmiddag de gouden plak alsnog aan de bejaarde wielrenner overhandigden.

Ook brons

Zelf herinnert Wouters zich niet zoveel meer van de bewuste Spelen, waarop hij overigens ook een bronzen medaille won die hij wel meteen kreeg. 'Zowel toen we in Oostende vertrokken als toen we daar terug arriveerden, was er geen kat te zien om ons te begroeten', vertelde hij. 'Zo'n prestaties werden toen nog niet gevierd. Wat ik me wel nog herinner, is dat ik een kus van de koningin heb gekregen.'

Lode Wouters was maar 6 jaar actief als wielrenner, waarvan 2 als prof. Hij werd zowel bij de amateurs als de profs nationaal kampioen. Door een ernstig ongeval, waarbij hij tijdens een wedstrijd tegen een kermiskraam botste, moest hij zijn carrière vroegtijdig afbreken.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.