IN BEELD. De schootnota's van de voorbije jaren

Bart De Wever (N-VA) had in februari van dit jaar een nota op zijn schoot met de tekst 'curieuzeneuzemosterdpot'. Foto: belga

Fotografen hebben al meerdere keren een zogenoemde schootnota in beeld gebracht. Een overzicht.

N-VA-voorzitter Bart De Wever had op 1 februari van dit jaar bij het binnenrijden van het koninklijk domein een nota op zijn schoot met de tekst 'curieuzeneuzemosterdpot'. Een duidelijke verwijzing naar het incident met de schootnota van Elio Di Rupo eerder die dag.

Elio Di Rupo (PS) liet zich toen bij zijn aankomst aan het paleis immers met zijn eigen versie van de ondertussen obligaat geworden schootnota's fotograferen. Op de nota met de titel 'Boodschap aan de koning' stonden enkele voorstellen en een sneer naar de CD&V.

Eind augustus 2010 verklapte Di Rupo met een schootnota dat een akkoord over de financieringswet nakend was.

In de zomer van 2007 namen fotografen ook al beelden van de schootnota van koninklijk ontmijner Jean-Luc Dehaene, die na de verkiezingen van juni 2007 het pad moest effenen voor Yves Leterme. In de nota was het ondertussen bekende zinnetje "quid N-VA?" duidelijk te lezen.

Niet echt lang na Dehaene - en nadat formateur Leterme er de eerste keer de brui had aan gegeven - reed toenmalig koninklijk verkenner Herman Van Rompuy de oprit van het kasteel van Laken op met het boek 'Courage' van Gordon Brown in de hand. In dat boek portretteert de ondertussen ex-premier van Groot-Brittannië acht personen die blijk geven van moed.

Toen lekten ook de contouren voor de redding van Fortis uit via een 'schootnota'. Fotograaf Eric Vidal maakte voor het persagentschap Belga de foto waarop topman Filip Dierckx rondloopt met een document in de hand waarop het scenario stond.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees