Duitse neonazi's mogen van rechter vliegend tapijt gebruiken

Duitse neonazi's mogen van rechter vliegend tapijt gebruiken

Foto: *

Een Duitse rechtbank heeft woensdag de neonazipartij NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) de toestemming gegeven om controversiële verkiezingsaffiches te gebruiken die immigranten op een vliegend tapijt tonen. Op 18 september vinden in Berlijn verkiezingen plaats.

De Berlijnse wijk Kreuzberg, die vele allochtonen telt, wou het verbod van een NPD-affiche waarop drie (karikaturale versies van) mensen worden getoond: twee mannen met een donkere huid, van wie een met de obligate tulband, en een vrouw met de eveneens obligate sluier. Allen zitten op een vliegend tapijt dat als inscriptie heeft 'Goede terugreis'.

Op de tweede affiche zie je NPD-leider Udo Voigt gezeten op een moto met als ondertitel 'Gas geven'.

'Geen bewijs dat wetgeving is overtreden'

De NPD is racistisch, antisemitisch en revisionistisch en komt daar ook rond voor uit. Het gemeentebestuur van Kreuzberg oordeelde dat de affiches voor de enen oproepen tot rassenhaat, voor de anderen een vergoelijking zijn van het nazi-ideeëngoed.

De rechtbank hield het bij een Pontius Pilatus-beslissing: er is geen 'objectief' bewijs dat de wetgeving is overtreden. Nochtans prijkte een van de affiches aan de overkant van het Joods Museum in Berlijn, en is de band tussen 'Gas geven' en de misdaden van het Derde Rijk niet ver te zoeken.

De rechter vond dan weer dat met de slogan ook gewoon bedoeld kan worden dat er enige haast achter politieke besluiten gezet moet worden.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees