Beerschot AC moet verontschuldigingen aanbieden aan Japan en Kawashima

Beerschot AC moet verontschuldigingen aanbieden aan Japan en Kawashima

Foto: BELGA

Het Sportcomité van de Belgische Voetbalbond heeft Beerschot AC veroordeeld tot een geldboete van 30.000 Zwitserse frank en verplichte excuses aan de Japanse ambassadeur en Lierse-doelman Kawashima. Die straf komt er naar aanleiding van de Fukushima-spreekkoren tijdens het duel tussen Beerschot AC en Lierse. Als voorzitter Vannoppen binnen de zes dagen zijn verontschuldigingen niet openlijk aanbiedt, zal de Antwerpse club zijn eerstvolgende thuiswedstrijd achter gesloten deuren moeten spelen.

Nadat Lierse op 19 augustus op het veld van Beerschot AC op voorsprong was gekomen via Dodo El Gabas uitten de bezoekende fans hun onvrede door de doelman van de thuisploeg, die plaats had genomen voor het bezoekersvak, verbaal onder vuur te nemen met de hatelijke gezangen over de natuurramp van afgelopen maart. Kawashima reageerde en werd daarop bekogeld met flesjes en blikjes. Dat was het signaal voor ref Luc Wouters om de partij 5 minuten stil te leggen. Via de stadionomroeper werden de Beerschotfans opgeroepen zich te gedragen, en de partij werd uitgespeeld.

Het Sportcomité van de KBVB besliste vrijdag om Beerschot een geldboete van 30.000 Zwitserse frank, waarvan 10.000 Zwitserse frank met uitstel, op te leggen en publieke excuses van het Beerschot-bestuur aan Japan en Kawashima te eisen, op straffe van een wedstrijd achter gesloten deuren.

Beerschot heeft zes dagen om tegen de sanctie in beroep te gaan. In een eerste reactie klonk het dat de club het dossier eerst in detail wil bestuderen alvorens een beslissing te nemen.

Beerschot: 'Zaak is onontvankelijk'

Beerschot reageerde eerder deze week al verongelijkt op mogelijke straffen voor het incident. 'De zaak is onontvankelijk, omwille van het feit dat hoge bondsofficials onmiddellijk nadien hun opinie in de media ventileerden. Daardoor is een eerlijke, onpartijdige en onafhankelijke uitspraak niet meer mogelijk', aldus de club in een mededeling. 'Bovendien is dit een flagrante inbreuk op het gelijkheidsbeginsel. 'Fukushima' roepen naar de keeper van de tegenstander werd wel bestraft, het voortdurend roepen van 'Stijnen homo' niet, terwijl dat laatste toch een duidelijk geval van homofobie is.'


 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.