Oproep op Facebook: 'Vermoord een moslim in plaats van een schaap'

© Frederiek Vande Velde

De Franse Raad voor Moslims heeft vrijdag de oproep veroordeeld om op 6 november ‘moslims te vermoorden, in plaats van schapen’. Die dag vindt het jaarlijkse Offerfeest plaats, ter nagedachtenis van de profeet Ibrahim die zijn zoon wou offeren in opdracht van God. Het islamofobe initiatief veroorzaakte in Frankrijk de nodige controverse, al kreeg het meteen ook flink wat bijval op sociaalnetwerksite Facebook.

bpr

‘Dit is een betreurenswaardige oproep tot moord die kan leiden tot een situatie zoals die in Noorwegen’, zegt Abdallah Zekri, begaan met het opsporen van islamofobe propaganda. Hij eiste dat de pagina meteen van de sociaalnetwerksite Facebook zou worden gehaald en liet weten dat de Raad een klacht zal indienen tegen de oprichters ervan.

‘Als de oproep wereldwijd wordt gevolgd, kunnen we die dag eindelijk feesten om de juiste redenen’, benadrukten de initiatiefnemers van de pagina hun standpunt.

Tijdens het Offerfeest, dat de grote bedevaart naar Mekka afsluit, moeten de moslims een dier offeren. Zo eren ze de profeet Ibraham, die in opdracht van God zijn zoon Ismaël wou doden. Maar net dan verscheen de aartsengel Gabriël, die hem aanbood in plaats van zijn zoon een schaap te slachten.

‘Het is een feest dat in wezen niet alleen voor de moslims belangrijk is. Ibrahim (of Abraham, red.) is namelijk de aartsvader van de drie grote monotheïstische religies (het jodendom, het christendom en de islam, red.)’, aldus Zekri. ‘Maar sinds het debat over de integratie en de islam opnieuw is opengetrokken, zien we meer en meer hoe de houding tegenover onze godsdienst verzuurd raakt. En tegenwoordig kom je zelfs ongestraft weg met haatpropaganda tegen moslims.’

De pagina is intussen van Facebook verwijderd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen