Seks & Relaties

'Hoe stap ik uit een verstikkende relatie?'

'Ik leerde mijn vriendin een jaar geleden kennen via een relatiebureau. We kunnen goed met elkaar opschieten, maar de laatste tijd wil mijn gevoel niet meer mee' Relatiedeskundige Rika Ponnet geeft antwoord je vragen.

Ik leerde mijn vriendin een jaar geleden kennen via een relatiebureau. We kunnen goed met elkaar opschieten, maar de laatste tijd wil mijn gevoel niet meer mee. Ze legt heel veel beslag op mij en dat voelt verstikkend aan. Ik ben niet meer verliefd en wil de relatie verbreken. Ik bouw al een tijdje ons contact af en heb haar ook al voorzichtig proberen te vertellen dat ik er een punt achter wil zetten, maar dat lokt sterke reacties uit. Het is alsof ze me niet echt wil verstaan. Zij doet er de laatste tijd ook alles aan om het goed te laten lopen, verwent me en overlaadt me met aandacht, wat me nog een slechter gevoel geeft. Ik weet niet wat ik moet doen.

 

Doordat jullie elkaar via relatiebemiddeling hebben leren kennen, vermoed ik dat jullie allebei echt wel graag een relatie wilden. Een partner vinden is dan uiteraard een heel fijne ervaring, ondervinden dat de keuze toch niet de juiste is, des te pijnlijker. De situatie zoals je ze nu schetst, is niet houdbaar. Grijp je niet in, dan zal de toestand alleen maar verergeren. Onbewust voelt zij immers aan dat jij je terugtrekt uit deze relatie, dat je op de rem gaat staan. Dat maakt dat zij, uit angst voor een breuk, almaar sterker haar best doet om de relatie te bestendigen. Ze geeft dus volop gas.


Ik vermoed ook dat jullie emotioneel anders geprogrammeerd zijn: zij heeft veel behoefte aan bevestiging en nabijheid, jij aan onafhankelijkheid en eigen ruimte. Voor haar is een leven zonder partner zinloos. Jij geniet ook van het alleen zijn, maar vindt een leven met twee aangenamer. Uit die twee definities spreekt een ander soort van verlangen en behoefte. Waarschijnlijk voel je bij haar ook dit grote verlangen en heeft jou dit wantrouwig, misschien zelfs angstig gemaakt, ook al klikte het best bij aanvang. Wantrouwen zorgt er voor dat gevoelens van verliefdheid overgaan, dat we ons afsluiten voor de ander, zoals gebeurd is.
Bovendien krijg ik uit je verhaal de indruk dat je moeilijk communiceert over emotioneel geladen dingen. Zo had je al veel eerder kunnen zeggen dat de overmatige aandacht je versmacht, dat je het trager aan wil doen. Nu ben je meegegaan in het verhaal en ben je op een punt beland waar alleen een breuk nog de oplossing lijkt. Vermits jij diegene bent die het niet meer ziet zitten, zal jij ook de relatie moeten verbreken. En het woord zegt het helemaal: een relatie stopzetten zonder scherven te maken, kan niet. Je zal haar dus moeten kwetsen, moeten omgaan met haar emoties, met jouw schuldgevoel bij dit alles.


De kortste weg lijkt mij voor elke partij de duidelijkste en beste. Voorzichtig communiceren heeft geen zin, het contact gaande houden al helemaal niet. Alleen een definitieve breuk zal voor haar duidelijkheid brengen en ervoor zorgen dat zij kan beginnen aan haar verwerkingsproces. Spreek met jezelf een concrete datum af waarop je haar persoonlijk de boodschap brengt, hou het kort en ga nadien weg. Zie, hoor of lees elkaar daarna niet meer, vermijd dus elk contact. Laat je zeker niet verleiden tot het 'wij blijven nog vrienden'-verhaal. Zij ziet je graag als partner en zomaar switchen naar de vriendschapsmodus, dat lukt niemand. Probeer vooral zelf ook uit deze ervaring te leren hoe je het een volgende keer beter kan aanpakken.

Seksuologe Rika Ponnet runt het relatiebureau Duet. www.duetrelatiebemiddeling.be


 

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees