Bennati sprint naar ritzege, Cobo pakt de Vuelta

Daniele Bennati heeft de voorlaatste etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Italiaanse sprinter van Leopard-Trek was de rapste in de straten van Vitoria. Enrico Gasparotto moest tevreden zijn met de tweede plaats, Damiano Caruso werd derde. Sep Vanmarcke was knap vierde. Juan Cobo blijft leider met 13 seconden voorsprong op Chris Froome en wint zonder ongelukken morgen in Madrid meer dan waarschijnlijk de Vuelta. Monfort zal knap zesde worden, Van den Broeck achtste.

In de voorlaatste etappe van deze bewogen Vuelta kreeg Chris Froome op een heuvelachtig parcours tussen Bilbao en Vitoria een laatste kans om de 13 seconden op leider Juan Cobo goed te maken. Na goed 30 kilometer kwam de vroege traditionele vlucht tot stand. Een uitgebreide kopgroep van 27 renners fietste al snel een mooie voorsprong bij elkaar. Daarbij ook vier Belgen: Jan Bakelants, Greg Van Avermaet, Nick Nuyens en Jurgen Van De Walle.

De Alto de Urkiola, bekend van de eigen klimkoers in het Baskenland, moest de scherprechter worden in deze rit. Met de top op 46,4km van de meet in Vitoria was het echter niet evident om op deze nijdige klim van eerste categorie een solotocht op gang te trekken. Carlos Barredo probeerde het toch. De Spanjaard van Rabobank demarreerde op de flanken van de Alto de Urkiola uit de kopgroep en diepte zijn voorsprong stelselmatig uit.

Froome vergist zich van spandoek

In de achtergrond probeerde Chris Froome bonificatieseconden te grijpen in een tussensprint, maar de Brit vergiste zich van spandoek. Carlos Sastre, luxe-knecht van leider Cobo, profiteerde en ging in zijn eentje op zoek naar Barredo. De ex-Tourwinnaar greep zijn landgenoot bij de lurven en mocht even dromen van een solozege in Vitoria. Team Leopard-Trek wilde echter zijn troef Bennati uitspelen in de massasprint en bracht het peloton tot bij de Spaanse veteraan. De Italiaan bedankte zijn team voor het harde werk en maakte het geweldig af in de sprint.

Juan Cobo mag morgen in de rode leiderstrui en met 13 seconden bonus op zak de slotetappe naar Madrid aanvatten. Zonder ongelukken in deze vlakke sprintersetappe wint de Spanjaard zijn eerste Vuelta. Monfort zal knap zesde worden, Van den Broeck achtste.

Bekijk het volledige klassement hier.

 Top 20

1. Daniele Bennati (Ita) 185 km in 4u39'20"
2. Enrico Gasparotto (Ita)
3. Damiano Caruso (Ita) allen
4. Sep Vanmarcke zelfde
5. Koen de Kort (Ned) tijd
6. Manuele Mori (Ita)
7. Davide Malacarne (Ita)
8. Kristof Vandewalle
9. Bauke Mollema (Ned)
10. Eros Capecchi (Ita)
11. Joaquim Rodriguez (Spa)
12. Daniel Moreno (Spa)
16. Wout Poels (Ned)
19. Jakob Fuglsang (Den)
20. Vincenzo Nibali (Ita)


Herbeleef de voorlaatste etappe hier fase per fase.

 

 

Corrigeer