Standard zonder vreugde tweede

Met weinig overschot en nog minder mooi voetbal nam Standard de maat van Westerlo. Pas na invalbeurten van Seijas, Mujangi Bia en de wederoptredende Cyriac raakten de Rouches aan de zege – een penaltydoelpunt van Franck Berrier.

Op de bank van Standard zat geen enkele verdediger. Kanu was disciplinair geschorst omdat hij te laat terug was uit Brazilië, Laurent Ciman kreeg opnieuw een basisplaats. Voor het overige hield Standard-trainer José Riga vast aan zijn ploegopstelling van voor de internationale break. Met twee controlerende middenvelders – Buyens en Belhocine – en op rechts Mbaye Leye. Gohi Bi Cyriac haalde voor het eerst dit seizoen de selectie, hij zat op de bank naast de aanwinsten Buzaglo, Seijas en Vainqueur.

Géén rood

Westerlo deed het voor het eerst zonder Christian Brüls. De Gentse pasmunt Shlomi Arbitman begon in de spits, Cabeke stond voor het eerst dit seizoen in de basis.
Standard begon het best met een kansje voor Yoni Buyens – zijn lob viel op het doel van Deelkens – en een vrije trap van Berrier. Felipe ontsnapte aan rood toen hij Arbitman torpedeerde met een tackle langs achter.

Na een degelijk openingskwartier zakte het tempo en zagen we vooral lange ballen naar voren. Eén keer kon Jelle Van Damme naar binnen snijden, zijn schot was te zwak om Deelkens te verontrusten.

Misser van het jaar

Westerlo had nog niet veel klaargespeeld toen Annab op rechts De Kelver vond. Pocognoli liet zich pakken in zijn rug, Ciman liet centraal voor doel Arbitman lopen. De Israëliër kreeg de uitstekende voorzet van De Kelver echter niet tegen de touwen. Arbitman solliciteerde naar de misser van het jaar.

Onmiddellijk na de gemiste kans van Arbitman en nog eens bij het ingaan van de rust trakteerde Sclessin zijn spelers op een fluitconcert. Standard speelde ondermaats en zonder vreugde. Maar trainer Riga weigerde zijn ploeg om te gooien. Ingrepen deed hij pas na het uur nadat alleen Jelle Van Damme enkele kansjes had gekregen.
Eerst offerde Riga met Belhocine een van zijn twee verdedigende middenvelders, de Venezolaan Seijas beleefde zijn debuut op de linkerflank, Van Damme schoof op naar het centrum.

Mankende Leye

Even later kwam Mujangi Bia er in voor de mankende Leye. De Senegalees had een tackle van Annab op de enkel gekregen. Tot slot – onder een luid fluitconcert van de thuisaanhang – moest Mémé Tchité naar de kant. De man met de vier nationaliteiten had net één grote kans gekregen toen Berrier hem in de diepte aanspeelde, Deelkens redde spectaculair zijn kopbal.

Met de wederoptredende Cyriac kwam er plots meer beweging bij de Rouches. Mujangi Bia lanceerde Seijas, de Venezolaanse international besloot oog in oog met Deelkens over. Aan de overkant deed Juande hetzelfde voor Westerlo toen Bolat zijn voorzet had gelost.

Even later werd de Spanjaard helemaal de anti-held toen hij hands pleegde in de zestien. Franck Berrier zette de penalty om en bezorgde Standard een niet onverdiende maar al bij al een fortuinlijke overwinning.

Standard schuift op naar een voorlopige tweede plaats maar moet donderdag in Hannover flink beter voor de dag komen. Voor Westerlo wordt het na één op achttien zaterdag 'money time' tegen Sint-Truiden.

Lees alle reacties in Het Nieuwsblad Sportwereld van 11 september.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.