Alleen rechter Schurmans schuldig in Fortisgate

Raadsheer Christine Schurmans komt aan in de rechtszaal Foto: belga

Raadsheer Christine Schurmans heeft haar beroepsgeheim geschonden in de Fortiszaak. Dat heeft het Gentse hof van beroep geoordeeld. De andere drie magistraten die in de zaak terechtstonden, zijn vrijgesproken.

Christine Schurmans, de enige beklaagde die schuldig werd bevonden, krijgt de gunst van de opschorting van uitspraak en dus geen straf. Volgens het arrest schond Schurmans haar beroepsgeheim in een mail naar haar vriendin en eremagistraat Nicole Diamant. Ze had haar gevraagd om een ontwerp van het arrest na te kijken.

De voormalige voorzitter van het Hof van Cassatie Ivan Verougstraete schond volgens het hof zijn beroepsgeheim niet. Ook de rechters Paul Blondeel en Mireille Salmon zijn vrijgesproken voor valsheid in geschrifte.

De vier hoge Brusselse magistraten stonden terecht voor hun rol in het tot stand komen van het Fortisarrest in 2008.

Christine Schurmans, Paul Blondeel en Mireille Salmon waren de drie raadsheren van de 18de kamer van het hof van beroep in Brussel. Die kamer velde in volle bankencrisis een voor de staat negatief arrest over de verkoop van Fortis aan BNP Paribas.

Al snel bleek dat de regering en de advocaten van de Belgische staat op de hoogte waren geraakt van de inhoud, waarop een parlementaire onderzoekscommissie werd opgericht.

Voor Schurmans en Verougstraete eiste de aanklager 8 dagen cel voor schending van het beroepsgeheim, voor Blondeel en Salmon één maand cel wegens valsheid in geschrifte. Maar het hof van beroep acht alleen Schurmans schuldig en ze krijgt geen straf.

Ivan Verougstraete werd vrijgesproken omdat de informatie die hij van Schurmans kreeg geen geheimen waren die hij als magistraat kreeg toevertrouwd. Blondeel en Salmon werden vrijgesproken omdat het materieel bewijs ontbreekt.

De zaak leidde drie jaar geleden tot de val van de regering-Leterme, wegens een 'schending van de scheiding der machten'. Het hof tilt minder zwaar aan de gebeurtenissen van toen.

Corrigeer

MEER NIEUWS