Ex-Tourwinnaar Carlos Sastre zet carrière stop

De carrière van Carlos Sastre zit er eind dit seizoen op. 'Het is tijd om ermee te stoppen', aldus de Tourwinnaar van 2008. 'Volgend jaar begin ik aan een nieuwe fase uit mijn leven, maar ik weet nog niet wat ik ga doen.'

De nu 36-jarige Spanjaard verraste de wielerwereld door in 2008 als underdog de Tour de France te winnen. Als kopman van CSC kon hij rekenen op de steun van de broers Schleck om hem door de Alpen te loodsen. Datzelfde jaar pakte Sastre ook de bergtrui nadat Bernard Kohl wegens dopinggebruik werd gediskwalificeerd.

Ploegmaat van de Schlecks

In 2006 was de Spanjaard al eens derde geworden in de Tour. Hij won in zijn carrière ook drie etappes: in 2003, 2006 en 2008. Naast zijn triomfen in Frankrijk werd Sastre ook tweemaal tweede in de Vuelta (2005 en 2007), won hij in Spanje het bergklassement (2000) en werd hij een keer tweede in de Giro (2009). Dit seizoen reed hij voor Geox en finishte vorige zondag nog als twintigste in de Ronde van Spanje, op iets meer dan twintig minuten van eindwinnaar Juan José Cobo.

Sastre werd in 1998 prof bij het ONCE van Manolo Sainz. In 2002 stapte hij over naar CSC en kwam hij onder de vleugels van Bjarne Riis.In 2009 verkaste hij naar Cervélo, waar hij twee seizoenen zou blijven. Dit seizoen reed hij voor Geox-TMC.

'Stoppen na Vuelta'

'Ik had mijn beslissing vorig jaar al genomen. Mijn bedoeling dit jaar was om te genieten van de wedstrijden waarin ik startte', sprak de 36-jarige Spanjaard. 'Het is het moment om een punt te zetten achter dit hoofdstuk. Dat kon op geen betere manier door in de Vuelta te finishen aan de zijde van de eindwinnaar, mijn ploegmaat Juan José Cobo, en met Geox de teamcompetitie te winnen. Ik wou met de Vuelta stoppen omdat het een wedstrijd is waar ik enorm van hou.'

Als het van hem afhangt, blijft de Spanjaard wel in de wielerwereld. 'Mijn hele leven speelde zich hier af, en ik zou dan ook graag in deze sport blijven', besloot hij.

Corrigeer