Interieur

Licht en lucht in hartje Antwerpen

Jan en Stefaan wilden zo weinig mogelijk muren om het ruimtelijk gevoel te onderstrepen. Foto: Yvan De Saedeleer

Het lijkt wel een dorp bovenop een shoppingcenter. De rooftopflats boven de Antwerpse stadsfeestzaal geven allesbehalve een flatgevoel. Drie jaar geleden kochten Jan Tykens en Stefaan Seykens hier een cascoflat die ze strak en open inrichtten, een groot contrast met hun vorige woning. foto's Yvan De Saedeleer

Hun oud herenhuis met sierlijsten, zuilen en negentiende eeuwse familiestukken werd drie jaar geleden ingeruild voor een ruimtelijke, open flat in hartje Antwerpen. Een grote verandering waar Jan en Stefaan nog geen seconde spijt van hadden. 'Toen we op het balkon stonden wisten we het meteen: dit zou onze nieuwe flat worden', vertellen Jan en Stefaan. 'Het was hier op dat moment nog één grote werf, maar we vonden het wel een voordeel om al een kijkje te kunnen nemen in de ruwbouw, in plaats van te beslissen op basis van een plan. Het uittekenen van de indeling kon beginnen, want het project werd casco verkocht.'

'Het ruimtelijke gevoel was één van de grootste troeven voor ons en dat wilden we absoluut behouden. De bouwheer deed wel voorstellen qua indeling, maar daar konden wij ons niet in vinden. Wij wilden de ruimte zo open mogelijk houden en wilden zo weinig mogelijk muren en andere definitieve ingrepen. Daarom zie je hier ook zo weinig deuren. Alleen de berging, de technische ruimte en het toilet hebben een deur.'

De indeling van de duplex, met aan de bovenste verdieping twee ruime terrassen, deed Jan en Stefaan beslissen om het slaapgedeelte op het gelijkvloers, naast de inkom te plaatsen. Naast het slaapgedeelte treffen we de badkamer aan, zonder deur. Hier vallen meteen de strakke designkranen van Boffi op en de zwarte stenen in de douche. Deze Indonesische rivierkeien werden afgevlakt en op matjes geplaatst, hetzelfde systeem als bij een mozaïek. Alleen hebben deze matjes geen rechte lijnen, waardoor je nergens een scheidingslijn ziet en het geheel er heel natuurlijk uitziet. Doorheen de hele woning loopt een gietvloer in polyurethaan. Dit materiaal heeft een aangename temperatuur en is niet zo hard als een stenen vloer. Door de rekbaarheid ervan is het gevaar op barstjes ook kleiner. Belangrijke extra is de rekbaarheid ervan. Gezien Jan en Stefaan op de bovenste verdieping van dit complex leven, was het belangrijk een vloer te kiezen met een beetje rekkracht, zodat deze niet snel gaat barsten.

Opgezette vos
Via een strakke witte trap komen we in de woonruimte, waar ons meteen de ruimtelijkheid opvalt. Het flatgevoel is hier helemaal verdwenen, op deze plek overheerst de rust en het magnifieke uitzicht over Antwerpen. Jan en Stefaan plaatsten slechts één muur op deze verdieping, om het ruimtelijke aspect zo goed mogelijk uit te spelen. Deze muur vormt de scheiding tussen het werkgedeelte van de keuken en de rest van de woonruimte. 'Gek genoeg dachten we in het begin héél eventjes aan een kookeiland. Je ziet het tegenwoordig overal, dus automatisch begonnen wij ook over een kookeiland na te denken, tot we beseften dat wij dat eigenlijk niet zo mooi vinden en dat het ook niet bij onze levensstijl past.'

Om te voorzien in voldoende kastruimte, trokken zij de kastjes van de keuken door over heel de wand, afgewerkt met een wit marmeren blad. Aan deze zijde van de flat heb je een breed zicht over de stationswijk en Borgerhout. Naast het raam staan twee Pallonezetels van Leolux met ernaast een oude opgezette vos. Die komt hier zijn pensioen doorbrengen, na een carrière als model op de academie. De oude bureelkast, die in de vorige woning van het koppel dienst deed als keukenkast, en het negentiende eeuwse tafeltje, vormen samen met de vos de enige oude en bruine accenten in de flat. Verder kozen Jan en Stefaan voor wit en zwart.

Doorkijkgordijnen
Vanuit de zetel hebben ze een prachtig uitzicht over het historische deel van Antwerpen. Soms zien ze hoge cruiseschepen voorbijvaren, boven de daken van het oude centrum uit. De ramen worden omkaderd door zwarte gordijnen, die kwamen er om het zonlicht buiten te houden zodat zij ook zonder zonnebril naar televisie zouden kunnen kijken. Om de grootste troef van de flat, het uitzicht, niet te verliezen, kozen ze voor doorkijkgordijnen, zodat je ook bij gesloten gordijnen, toch nog naar buiten kan kijken. Langs de raamzijde kregen deze een metaalcoating, waardoor de warmte en het zonlicht wel wordt tegengehouden. Door de panelen te verspreiden over drie rails, is het mogelijk om te spelen met de lichtinval. Plaats je alle panelen naast elkaar, of hang je er hier en daar eentje dubbel? Ook op het plafond hangt een rail, met hierop de Modular verlichtingspots. Met deze zwarte lampen kan je zelf spelen met de lichtinval én alle lampen zijn dimbaar. Een belangrijk aspect voor Jan en Stefaan, lichtinval is voor hen één van de belangrijkste sfeermakers.

Aan twee zijden van hun flat hebben Jan en Stefaan een ruim terras van honderd vierkante meter in het totaal. Ook hier werd de moderne en rechthoekige inrichting doorgetrokken met witte en zwarte meubeltjes en enkele plantenbakken gevuld met boompjes. Op het grote terras valt het beeld van beeldhouwer Jan Cockx meteen op, wat Jan kocht van een collega op de academie. De inkijk op het terras is minimaal en ook qua wind valt het hier mee. Zowat de hele dag door kunnen Jan en Stefaan wel ergens genieten van een streepje zon. Praktisch heel de dag door is er wel een plekje met zonlicht, een ideale plek om te genieten van het leven.


Tips van de bewoners

- 'Onze gordijnen van Kvadrat (3.000 euro voor 8 meter, etagehoog) houden door hun metaalcoating wel zonlicht en warmte buiten, maar nemen ons, door hun doorkijkeffect, het uitzicht over Antwerpen niet af. Door de verschillende panelen over drie rails te verspreiden, is het mogelijk om met de lichtinval te spelen.'
- 'Licht is een belangrijke sfeermaker, vinden wij. Daarom kozen wij voor de spotjes van Modular (6.000 euro voor 8spots met rail). Deze spotjes kan je op tal van manieren plooien, waardoor je kunt spelen met het licht. Verder zijn deze spots dimbaar en kan je drie verschillende circuits kiezen, door de lampen dieper of minder diep in de rail in te klikken.'
- 'Onze flat wordt verwarmd met vloerverwarming. Door een foutje tijdens de bouw was het niet mogelijk om de standaard vloerverwarming van wel 20cm dik te plaatsen, maar moesten we voor een alternatieve vorm gaan van 6cm dik. Bij extreme koude, zoals -10 graden, is het niet zeker dat wij nog een rendement van 18 graden kunnen halen. Dat risico wilden we niet nemen, dus lieten we nog een verwarmingsblazer plaatsen in de muur. Deze is samen met de verwarming uit de badkamer aangesloten op een apart circuit dat we ook wel eens gebruiken om even kort op te warmen in de tussenseizoenen.'

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees