Poetin: 'Berlusconi is slachtoffer van jaloezie'

Poetin: 'Berlusconi is slachtoffer van jaloezie'

Vrienden Berlusconi en Poetin Foto: EPA

De Russische premier Vladimir Poetin blijkt een rots in de branding voor de Italiaanse eerste minister Silvio Berlusconi. Terwijl die laatste op verschillende fronten beschuldigd wordt van onfatsoenlijk gedrag, wuift de Rus de aanvallen weg als 'jaloezie'.

Berlusconi wordt al een tijdje gelinkt aan een seksschandaal met ingehuurde prostituees en deze week raakte in die zaak bekend dat hij het achterwerk van de Duitse Bondskanselier Angela Merkel beledigd heeft. Berlusconi heeft er nochtans alle baat bij om zich 100 procent op de schuldencrisis te focussen en Duitsland te paaien, want zijn land ligt zwaar onder druk. 

Maar Berlusconi heeft nog vrienden, zo blijkt. De Russische premier Vladimir Poetin heeft vrijdag het staatsmanschap van zijn Italiaanse collega benadrukt en eraan toegevoegd dat het seksschandaal waarin zijn vriend verwikkeld is, de vrucht is van 'jaloezie'.

'Wat ze ook zeggen over meneer Berlusconi en zijn bijzondere band met betrekking tot het mooie geslacht - overigens pakken ze hem aan uit jaloersheid - hij heeft getoond dat hij een verantwoordelijk staatsman is in alle betekenissen van het woord', zei de sterke man van het Russische bewind op een economisch forum in Sotsji.

Poetin en Berlusconi zijn al lang met elkaar bevriend en steken dit op hun ontmoetingen niet onder stoelen of banken.

Meisjes selecteren

Deze week werden acht mensen in beschuldiging gesteld voor het leveren van prostituees op de feestjes ten huize van Berlusconi. Het parket van Bari vervolgt onder meer ondernemer Giampaolo Tarantini en het Duitse sterretje Sabina Began dat zichzelf de 'Bijenkoningin' noemt. Zij geldt als degene die een soort harem ten dienste van de regeringsleider heeft gerekruteerd. Berlusconi zelf wordt niet vervolgd in deze zaak want het gebruikmaken van de diensten van een prostituee is in Italië geen misdrijf.

Toch wordt zijn imago keer op keer geschaad door de verklaringen in het proces. Volgens de Italiaanse aanklagers heeft Tarantini zo'n dertig meisjes opgetrommeld om feestjes op te luisteren. Ze zouden op basis van hun uiterlijk en leeftijd geselecteerd zijn en sommigen zouden betaald zijn om seks te hebben met de Italiaanse premier. 

De 74-jarige Berlusconi zit overigens wel in de beklaagdenbank in vier andere rechtszaken. In drie daarvan gaat het om mogelijke fiscale fraude bij zijn bedrijf Mediaset, in het vierde wordt hij beschuldigd van seks met een minderjarige prostituee, wat wél strafbaar is. 

Corrigeer

MEER NIEUWS