'Splitsing kan bittere nasmaak geven'

De betoging van de Vlaamse bewegingen in de faciliteitengemeente Linkebeek is afgelopen. De organisatoren zijn tevreden met een opkomst van meer dan 5.000 mensen. De politiediensten houden het op 3.000 actievoerders. Kopstukken van N-VA en Vlaams Belang sloten zich bij de betoging aan.

De organisatoren hebben bussen ingelegd vanuit Grimbergen, Zaventem, Dilbeek en ook Kontich. Volgens hen zijn er zo'n 5.500 aanwezigen. De politie schat het aantal actievoerders op 2.500 à 3.000.

De betoging voor de splitsing van BHV was al langer gepland dan het communautaire akkoord van vorige week. Dat akkoord was echter niet van die aard om de betoging af te gelasten, vinden de organisatoren.

N-VA stapt mee

'Wij vrezen dat de prijs voor de Vlamingen zal oplopen en willen daarvoor waarschuwen', zegt N-VA-ondervoorzitter Ben Weyt op de openbare omroep. 'Over de splitsing van het gerechtelijk arrondissement horen we bijvoorbeeld niets.'

Ook N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon vindt het geen goed akkoord. 'We staan aan het begin van de onderhandelingen en de MR staat op springen,' haalt hij aan. Dat laatste betekent overigens niet dat het een goed akkoord is voor de Vlamingen, benadrukt hij.

Ook het 'triomfalisme van de Vlaamse partijen' stoort de N-VA, legde Jan Jambon uit in de Zevende Dag. Op dit moment al zo triomferen vindt hij tactisch een slechte zet.

Op zijn familiedag vorig weekend in Bokrijk riep de N-VA zijn aanhangers nog op om te gaan betogen. Bart De Wever zelf zou niet komen.

Vlaams Belang wil dat N-VA kleur bekent

Ook Vlaams Belang-kopstukken zijn aanwezig, onder wie Filip Dewinter, Gerolf Annemans en Bruno Valkeniers.

Vlaams Belang-voorzitter Bruno Vlakeniers is ongemeen scherp voor N-VA. 'De N-VA moet nu maar eens kleur bekennen. Ofwel is het een goed akkoord, ofwel is het een slecht akoord. Het is niet tussen de twee. Voor Vlaams Belang is het een slecht akoord, dat is heel duidelijk', aldus Bruno Valkeniers op het VRT-nieuws van 13 uur. 

Het einde van deze 'Dwars door Linkebeek' wordt verwacht tussen 12.30 en 13 uur op het Gemeenteplein van Linkebeek waar twee toespraken gehouden worden door Roel De Leener (woordvoerder TAK) en Guido Moons (algemeen voorzitter VVB).

Thiéry onder politiebescherming

Linkebeek is een van de drie gemeenten in de Rand rond Brussel waar een niet-benoemde burgemeester de plak zwaait: Damien Thiéry van het FDF.

Thiéry heeft de straat naar zijn huis vandaag laten afsluiten. Hij staat onder politiebescherming. Vooral van Voorpost heeft hij schrik, zo zei hij eerder aan De Morgen: 'Dat zijn echte fascisten. Gevaarlijk gasten. Daarom heb ik elke tegenbetoging uitdrukkelijk verboden. Ik heb hier namelijk ook Franstaligen die even gek zijn. Die zijn ook uit op oorlog. Als de politiek op die manier je privéleven binnendringt, wordt het gevaarlijk.'

Thiéry heeft de betoging niet verboden omdat hij vindt dat de manifestanten 'het democratisch recht' hebben om dit te organiseren. 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees