Beerschot gaat in beroep in zaak-Fukushima

Beerschot gaat in beroep in zaak-Fukushima

Foto: BELGA

Beerschot gaat niet akkoord met de straf die de club kreeg in de zaak rond Lierse-doelman Kawashima en de Fukushima-gezangen. De Antwerpenaren kregen een boete van 30.000 Zwitserse frank en moesten hun excuses aan bieden. 'Dit is geen objectieve rechtspraak', vinden ze.

Nadat Lierse op 19 augustus op het veld van Beerschot AC op voorsprong was gekomen via Dodo El Gabas uitten de bezoekende fans hun onvrede door de doelman van de thuisploeg verbaal onder vuur te nemen met gezangen over de natuurramp van afgelopen maart. Kawashima reageerde en werd daarop bekogeld met flesjes en blikjes.

Het Sportcomité van de Belgische Voetbalbond veroordeelde Beerschot AC op 9 september tot een geldboete van 30.000 Zwitserse frank en verplichte excuses aan de Japanse ambassadeur en Lierse-doelman Kawashima. Als die excuses er niet kwamen, moest de Antwerpse club zijn eerstvolgende thuiswedstrijd achter gesloten deuren moeten spelen.

Niet verantwoordelijk

Beerschot is het absoluut niet eens met de veroordeling. 'De voorgestelde sanctie is in strijd met de voetbalwet, met het reglement van de KBVB, met het Burgerlijk Recht, met de Europese Verklaring van de Rechten van de Mens, met de Belgische Grondwet en met de algemene rechtsbeginselen', laat de club weten. Ze verwijst onder meer naar het feit dat bondsofficials zich al meteen over de zaak uitspraken en dat 'de homofobe spreekkoren aan het adres van Stijn Stijnen' niet werden bestraft.

Daarnaast stelt Beerschot dat het niet verantwoordelijk is voor daden van derden én dat de Voetbalwet vermeldt dat de organisator van een match -in casu Lierse- voorzorgsmaatregelen moet nemen om incidenten te voorkomen.

 Eigen initiatief

En de verontschuldigingen? 'We benadrukken dat de spreekkoren onnodig kwetsend waren. In die zin heeft het zich onmiddellijk na de feiten ervan gedistantieerd en zal het aanstaande woensdag op eigen initiatief en zonder enige nadelige erkentenis oprechte en diepe verontschuldigingen aanbieden aan de Japanse ambassadeur en aan doelman Eiji Kawashima van Lierse SK.'

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.