Brusselse moslims kiezen zelf hun pad

Als Brusselse moslimjongere kies je zelf of je een strenge neo-salafiet wilt zijn, of een moslimfeministe, stelt onderzoekster Leïla El Bachiri vast in haar doctoraat.

Jonge Brusselse moslims gaan niet meer, zoals hun grootouders, naar de Turkse of Marokkaanse moskee. Ze kiezen zelf een prediker, stelt de ULB-sociologe Leïla El Bachiri vast in haar doctoraatsonderzoek waarover ze zich liet interviewen in Le Soir.

Zo re-islamiseren de Brusselse moslimjongeren tot strenge neo-salafisten, tot eerder intellectuele moslimbroeders, of tot moslimfeministes. Die laatste is een kleine, maar opvallende strekking die onderzoekster El Bachiri na aan het hart ligt.

De neo-salafisten, geïnspireerd door Saudische predikers, vallen het meest op: mannen met baarden, vrouwen met een lange zwarte of grijze sluier die jilbab heet. Neo-salafisten nemen de koran letterlijk en gaan naar de grote moskee in het Jubelpark.

Volgens El Bachiri recruteren de neo-salafisten (of wahabbisten) vooral bij armere moslims ‘die waardigheid putten uit een strenge beleving van hun geloof’ en daardoor nog meer de neiging hebben om ‘te breken met de rest van de samenleving’.

Dat geldt niet voor de fans van de moslimbroederschap, die burgerschap en intellectuele ontwikkeling belangrijk vinden. Een broeder herken je niet door zijn uiterlijk: geen lange baarden, hoofddoeken zijn een religieuze verplichting die je niet kunt opleggen. De bekendste moslimbroeder is Tariq Ramadan, een militante Zwitserse intellectueel die regelmatig in België komt spreken.

Het moslimfeminisme – ‘ik draag een hoofddoek omdat ik het wil’ – komt voort uit de Broederschap. Moslimfeministes dragen volgens El Bachiri een hoofddoek ‘als symbool van vrijheid, als teken van emancipatie’. Door die hoofddoek zie je een vrouw in de plaats van een vrouwenlichaam.

El Bachiri geeft toe dat de moslimfeministes een zeer kleine minderheid zijn, ook in Brussel, dat met 17.procent moslims één van de meest islamitische steden van Europa is. Eén van hun helden is de Parijse sociologe Malika Hamidi, algemeen manager van de in Ukkel gebaseerde denktank European Muslim Network.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees