Kawashima: 'Excuses van Beerschot zijn mooi voor mensen van Japan'

Managing director Patrick Vanoppen heeft dinsdag namens Beerschot formele verontschuldigingen aangeboden aan Lierse-doelman Eiji Kawashima voor de spreekkoren tijdens de wedstrijd Beerschot-Lierse (1-1).

'Voor mij persoonlijk zijn die excuses niet zo belangrijk, maar het is wel mooi voor de nabestaanden van de slachtoffers van de ramp in Fukushima', reageerde Kawashima. 'De mensen in Japan kunnen nu weer een positiever beeld van België hebben.'

Op vrijdag 19 augustus hadden supporters van Beerschot 'Fukushima' gescandeerd naar de Japanse doelman van Lierse. Fukushima is de naam van de Japanse stad die in maart van dit jaar na een aardbeving en een tsunami door een kernramp getroffen werd.

'Zelf heb ik geen familie in de regio wonen, maar ik ben er wel op bezoek geweest', vertelt Kawashima. 'De mensen lijden er nog altijd onder de situatie. Voor mij volstaan deze excuses. Ik vind ook niet dat supporters niets meer mogen roepen. Ze moeten sfeer kunnen maken, maar er zijn grenzen.'

De publieke excuses, waar ook een Japanse persdelegatie bij aanwezig was, maakten deel uit van de straf die Beerschot door de KBVB werd opgelegd.

'Maar sowieso hadden we het spontaan ook gedaan', zegt Vanoppen, die zich woensdag ook nog bij de Japanse ambassadeur gaat verontschuldigen.

Vanoppen pleitte ook voor een aanpak van de spreekkoren op nationaal niveau. 'Het wordt tijd dat iedereen wakker wordt. We moeten een charter schrijven, waarin we duidelijk vastleggen wat kan en wat niet.'


 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.