Pokersite licht spelers op voor honderden miljoenen dollars

Full Tilt, een pokersite met honderdduizenden geregistreerde spelers, heeft op een frauduleuze manier 440 miljoen dollar van de virtuele 'pokerrekeningen' gehaald. De kans is groot dat de meesten, onder wie ook veel Europese spelers, hun geld nooit meer terugzien.

Hoe werkt het?

Wie op het internet wil pokeren, heeft twee opties. In beide gevallen moet je je eerst registreren bij een pokersite. Maar dan kan je kiezen: speel ik voor 'speelgeld' of echt geld? Bij optie 1 kan je meteen beginnen, maar moet je stoppen als al je speelchips op zijn. Bij optie 2 moet je eerst geld overschrijven naar de pokersite. Met dat bedrag kan je dan aan een virtuele pokertafel plaatsnemen en je geluk beproeven. Als je wint, wordt je virtuele 'pokerrekening' aangevuld. Als je verliest, krimpt die rekening in. Het is verplicht dat je op elke pokersite op elk moment je pokerrekening kan 'uitcashen', zodat het geld weer op je echte zicht- of spaarrekening komt.

Het Ponzi-systeem

Jarenlang had Full Tilt de reputatie een 'betrouwbare site' te zijn die altijd op tijd uitbetaalde. Maar een onderzoek van het Amerikaanse gerecht bracht nu frauduleuze praktijken aan het licht. De pokersite had duidelijk het zogenaamde Ponzi-systeem (genoemd naar bedenker Charles Ponzi, red.) ingevoerd. Dat houdt in dat er eigenlijk geen geld stond op de virtuele pokerrekeningen van de spelers, maar dat het gestorte geld gebruikt werd om de bazen en het management van de site te betalen. Sinds april 2007 zou dat al om 440 miljoen dollar gaan.

In juni van dit jaar had Full Tilt zo'n 60 miljoen dollar in kas, terwijl alle spelersrekeningen samen meer dan 390 miljoen bedroegen. De uitbetalingen begonnen trager te verlopen en stopten na een tijdje helemaal.

Alles kwijt, zonder te spelen

Nu, als je geld stort op een pokersite, weet je dat je gokt en dat de kans bestaat dat je het gestorte bedrag kwijtspeelt. Hoe goed je ook bent. Maar zelfs wie nog niet gespeeld, maar wel al gestort had, zal meer dan waarschijnlijk alles kwijt zijn. 

Intussen kregen de Full Tilt-bazen én wereldberoemde pokerspelers Howard - The Professor - Lederer en Chris - Jesus - Ferguson enorme bedragen uitbetaald. Het gaat respectievelijk om 42 en 25 miljoen dollar in vier jaar. Ferguson zou daarbovenop nog eens 60 miljoen dollar tegoed hebben.

Andere sites

Opmerkelijk is dat het originele onderzoek niets te maken had met het frauduleuze Ponzi-systeem. Oorspronkelijk werd onderzocht of er sites waren die geen vestiging hadden in de Verenigde Staten en toch online gokken aanboden. Dat is bij wet verboden.

Full Tilt, samen met Absolute Poker en 's werelds grootste pokersite PokerStars, heeft geen vestiging in Amerika en maakte dus deel uit van het onderzoek. Jammer genoeg voor Full Tilt kwamen de onderzoekers ook het Ponzi-systeem op het spoor. Het is nog niet duidelijk of er ook bij de andere sites illegale praktijken gevonden zijn.

Niemand van Full Tilt was bereikbaar voor commentaar.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees