Eerste procesdag is zware beproeving voor familie slachtoffers

Ronald Janssen luistert onbewogen naar relaas van de feiten

De moeder van Annick Van Uytsel Foto: KHL

Ronald Janssen heeft vrijdagvoormiddag bijna onbewogen geluisterd naar de akte van beschuldiging, die openbaar aanklager Patrick Boyen voorlas aan het begin van het assisenproces in Tongeren. Die akte van beschuldiging was een zware opgave voor de familie van Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus.

Het proces tegen seriemoordenaar Ronald Janssen (40) is vrijdagochtend met wat vertraging van start gegaan, omdat een van de plaatsvervangende juryleden ziek was. Maar rond 10 uur kon openbaar aanklager Patrick Boyen beginnen met het voorlezen van de akte van beschuldiging. In dit verslag van 70 pagina's staat een samenvatting van het gerechtelijk onderzoek naar de moorden op Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus.

Het assisenproces wordt een zware beproeving voor de families en nabestaanden van de drie slachtoffers. Ze werden vandaag voor het eerst geconfronteerd met Ronald Janssen. De moeder van Kevin Paulus en de zus van Shana Appeltans konden de tranen niet bedwingen toen ze de moordenaar zagen. 

Twee kogels in de rug

Bij het voorlezen van de akte van beschuldiging moesten ook de vader van Annick Van Uytsel en de moeder van Kevin Paulus de zaal even verlaten omdat het hen teveel werd. De openbaar aanklager beschreef toen de moord op Kevin en Shana. 'Ronald Janssen bekende in het onderzoek dat hij eerst Kevin Paulus doodde met twee kogels in de rechterslaap en dat hij zich toen richtte naar Shana. Zij smeekte om haar vrij te laten, wat Janssen zou doen als ze met hem wilde vrijen', aldus openbaar aanklager Patrick Boyen.

'Janssen kleedde zich uit en begon met haar te vrijen, toen hij naar eigen zeggen plots besefte dat het tegen haar wil was. Toen vroeg hij aan Shana om zich om te draaien en schoot hij haar twee keer in het hoofd. Daarna vuurde hij nog twee kogels af.'

Onbewogen

Het aanwezige publiek reageerde ontsteld toen ze de gruwelijke details hoorden, Janssen zelf luisterde blijkbaar onbewogen naar alles wat verteld werd.

Toch was Janssen vrijdagmiddag kortstondig schijnbaar geëmotioneerd. Dat gebeurde toen Patrick Boyen het had over de mensen die de persoon Ronald Janssen in het moraliteitsonderzoek hadden omschreven.

Vooral bij de passage dat niemand in zijn omgeving vermoedde dat hij in staat was dergelijke gruwelijke feiten te plegen, wreef hij meermaals in zijn ogen. Hij bleek volgens zijn omgeving zijn ware aard immers jarenlang verborgen te hebben gehouden. Daarna greep hij naar een zakdoek om zijn neus te snuiten. Dat wrijven in de ogen had hij het eerste anderhalf uur ook al een paar keer gedaan.

Bomvol en muisstil

De assisenzaal zit, buiten de eerste rij publieksplaatsen (de burgerlijke partij liet die bewust vrij om niet te dicht bij Ronald Janssen te zitten, red.), bomvol op de eerste procesdag, maar tijdens het voorlezen van de akte van beschuldiging kan je wel een speld horen vallen, zo stil is het. Ook de pers is massaal naar Tongeren afgezakt om het proces op de voet te volgen.

Veiligheid

Omdat er zo'n belangstelling is, zijn ook de veiligheidsmaatregelen opgedreven. Zo werd de stoel van Ronald Janssen nog gecontroleerd net voor het proces begon en moesten alle aanwezigen twee metaaldetectors voorbij om binnen te raken.

Tijdens het proces mogen geen beelden of tekeningen van Ronald Janssen worden gemaakt. De aanwezige politie zal erop toezien dat er geen gsm's gebruikt worden om foto's te maken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees