Juniore Jessy Druyts zorgt voor eerste medaille op WK in Kopenhagen

Jessy Druyts heeft zilver gewonnen tijdens de wegrit voor junioren meisjes op het WK wielrennen in Kopenhagen, na de Engelse Garner. Het is de eerste medaille voor België.

Na de teleurstellende tijdritten zijn de wegraces van de wereldkampioenschappen dus goed begonnen voor België. Zoals de eerstejaars uit Wilrijk het eerder dit jaar op het EK in Offida al deed, sprintte ze ook vrijdag naar de tweede plaats. Het goud was voor de Britse Lucy Garner, het brons voor de Deense Christina Siggaard. Het werd dus zilver en in eerste instantie was ze daarmee veeleer ontgoocheld.

Knotsgekke finale

Na aanvallen van de Britse Amy Roberts in de tweede van de vijf af te leggen ronden en van de Nederlandse Thalita de Jong een ronde later, voerden de meisjes een knotsgekke finale op. Nog voor het ingaan van de slotronde demarreerde Rosella Ratto. De topfavoriete, vorig jaar al tweede en eerder dit jaar Europese kampioene, leek vertrokken naar de titel, maar een eind verder kreeg ze het gezelschap van de Duitse Mieke Kröger. Ze namen tot ruim een halve minuut voorsprong. Omdat het nooit tot georganiseerd verzet kwam, leken de eerste twee plaatsen buiten schot.

Maar vooraan raakte de samenwerking zoek en in het peloton offerde de Deense ploeg zich op. Het gevolg was dat Ratto en Kröger op minder dan een kilometer van de streep ingelopen werden. Druyts schoof in de spurt goed mee in de eerste posities, maakte een foutje bij het schakelen maar ging daarna resoluut naar de kop. Tegen een demarrage van Garner had ze evenwel geen verhaal.

Céline van Severen werd vijftiende, Marlène Wintgens 44ste (+ 0:13) en Steffi Lodewijks 46ste.

Vooraf werd eerstejaars Druyts, met al tien overwinningen en een tweede plaats in het Europese kampioenschap achter haar naam, al zeker niet kansloos geacht als het tot een spurt zou komen.

Uitslag:
1. Lucy Garner (GBr) 1u46:17
2. Jessy Druyts
3. Christina Siggaard (Den)
4. Manon Souyris (Fra); 5. Christina Perchtold (Oos); 6. Sheyla Gutierrez (Spa); 7. Lisa Küllmer (Dui); 8. Beatrice Bartelloni (Ita); 9. Kelly Markus (Ned); 10. Silvija Latozaite (Lit)... 15. Céline Van Severen; 44. Marlène Wintgens; 46. Steffi Lodewyks

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.