Vlaams Parlement schrapt uittredingsvergoeding bij vrijwillig vertrek

Vlaams Parlement schrapt uittredingsvergoeding bij vrijwillig vertrek

Foto: pol de wilde-corelio

Het Vlaams Parlement heeft een akkoord bereikt over de omstreden uittredingsvergoedingen. De vergoeding bij vrijwillig vertrek wordt geschrapt. Parlementsvoorzitter Jan Peumans gaat 4.000 euro per maand minder verdienen.

Maandenlang stond de discussie over het loon in het Vlaams Parlement op een discreet waakvlammetje. Tot de ‘affaire-Gatz' er een scheut kerosine over goot. De liberaal incasseerde driehonderdduizend euro uittredingsvergoeding, terwijl hij zelf was overgestapt naar een goedbetaalde job in de biersector. Na een storm van publiek protest gaf hij het geld terug.

Op een vergadering van de werkgroep die de parlementaire vergoedingen onder de loep neemt is maandag afgesproken dat parlementsleden die vrijwillig hun mandaat neerleggen, ook geen recht hebben op een uittredingsvergoeding.

Daarnaast wil men het loon van de parlementsvoorzitter verlagen tot het niveau van dat van de Vlaamse minister-president, plus één symbolische euro omdat de parlementsvoorzitter "de eerste burger van Vlaanderen is", zo legt CD&V’er Carl Decaluwé uit.

Peumans moet 4.000 euro inleveren

Peumans heeft nu een bruto wedde van zo’n 17.000 euro per maand. Concreet zou Peumans zo’n 4.000 euro per maand moeten inleveren.

Parlementsvoorzitter Jan Peumans heeft "geen probleem" met die verlaging. "Ik heb zelf altijd gezegd dat mijn loon als parlementsvoorzitter te hoog lag. Ik heb dat debat hier zelf opgestart. Ik geef trouwens maandelijks een deel van mijn loon aan goede doelen", aldus Peumans. Dat hij één symbolische euro meer zal blijven verdienen dan de minister-president, vindt hij wel "een beetje belachelijk".

De parlementsvoorzitter vindt voorts dat ook de vergoedingen van de ondervoorzitters en secretarissen moeten bekeken worden. Die oefening zal ook gebeuren, maar dan binnen de benchmarking rond de vergoedingen en pensioenen van de parlementsleden.

Die benchmarking, waarvan de resultaten binnen drie maanden verwacht worden, moet duidelijk maken of de vergoedingen en pensioenen van de Vlaamse parlementsleden te hoog of te laag zijn. "Afhankelijk van die benchmarking worden de vergoedingen en pensioenen bijgestuurd", aldus Decaluwé.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees