Drie zwaargewonden door ammoniaklek bij brouwerij Belle-Vue

SINT-PIETERS-LEEUW - Bij werken aan de brouwerij Belle-Vue aan de Bergensesteenweg in Sint-Pieters-Leeuw is dinsdagochtend een ammoniaklek ontstaan. Drie arbeiders raakten zwaargewond. Ze werden overgebracht naar het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek. Twee van de mannen zijn nog in levensgevaar. Het ammoniaklek is intussen gedicht.

Het ammoniaklek in de brouwerij ontstond rond 8.50 uur toen drie arbeiders van de externe firma Kestens uit Tienen in een besloten ruimte in de brouwerij ontmantelingswerken aan een oude installatie uitvoerden. Twee van hen liepen zware brandwonden op, de derde man raakte bevangen door ammoniakdampen.

'De brandweer en het MUG-team kwamen onmiddellijk ter plaatse. Zij stelden vast dat er drie gewonden waren. Zij werden naar het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek gebracht', vertelde Lieve Vanlinthout, de burgemeester Sint-Pieters-Leeuw, op Radio 1. Twee van de slachtoffers zijn nog steeds in levensgevaar.

De Bergensesteenweg werd dinsdagochtend enkele uren afgesloten, maar is intussen in beide richtingen opnieuw open voor het verkeer. De veiligheidsperimeter rond de brouwerij Belle-Vue werd opgeheven en ook het medisch interventieplan is buiten werking gesteld. Dat meldt burgemeester Lieve Vanlinthout van Sint-Pieters-Leeuw rond 16 uur.

Lek gedicht

Intussen is het speciale team van de Brusselse brandweer erin geslaagd om het ammoniaklek in de brouwerij te dichten. Rond 11 uur begonnen de brandweermannen met het opruimen van de gevaarlijke stoffen.

Ambulanciers die mogelijk in contact zijn gekomen met de giftige nevelwolk, zijn preventief overgebracht naar het Erasmusziekenhuis in Anderlecht om alle gevaar uit te sluiten.

De lokale politie van Sint-Pieters-Leeuw had buurtbewoners uit de onmiddellijke omgeving van de brouwerij gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden. Een evacuatie was niet aan de orde, in tegenstelling tot wat eerder gemeld was.

Werknemers woensdag in brouwerij verwacht

AB InBev gaat ervan uit dat de brouwactiviteiten in Belle-Vue wellicht begin volgende week opnieuw worden opgestart. Toch worden de 25 arbeiders van de brouwerij woensdag al verwacht op de werkvloer voor psychologische bijstand, gesprekken met het management en een verdere follow-up van het ongeluk.

'Onze arbeiders worden betaald zoals op een gewone werkdag. We laten hen naar hier komen om te zien hoe hun reactie is en in welke mate ze nog in shock zouden zijn. Ze kunnen ook praten met experten en met hun collega's', zegt Karen Couck, external communications manager Belux & Global van AB InBev.

Onderzoek

Brouwerijgroep AB InBev gaat een onderzoek instellen naar de precieze oorzaak van het lek. 'Het enige wat we momenteel weten is dat er effectief een lek ontstond in een oude koelinstallatie die werd afgebroken. We stellen nu een onderzoek in naar het ongeluk', aldus Couck.

AB InBev gebruikt ook in andere brouwerijen gelijkaardige koelinstallaties. Ammoniak verzekert namelijk de koeling van het systeem. Als de stof onder druk wordt gezet en dan wordt vrijgelaten in leidingen zorgt dat voor koeling.

'Het is een standaard industriële koelmethode. Op zich is die veilig anders zouden we ze ook niet gebruiken. Veiligheid is en blijft een absolute prioriteit in onze dagelijkse activiteiten', aldus Couck.
 

Corrigeer

MEER NIEUWS