Blunderde rechter bij blokkering Pirate Bay?

Als Belgacom en Telenet de omstreden piraterijwebsite The Pirate Bay blokkeren zoals de rechtbank dat vraag, dan zal dat - door een vergetelheid van het gerecht - wellicht weinig effect hebben. Dat zegt blogger Maarten Schenk.

bvb

Schenk las gisteren het vonnis en ontdekte dat de rechter de opdracht heeft gegegeven een aantal subdomeinen van The Pirate Bay the blokkeren, maar niet de domeinnaam zelf.

In het vonnis staat dat onder meer de domeinnamen www.thepiratebay.org, www.thepiratebay.com, www.thepiratebay.net en www.thepiratebay.nu moeten geblokkeerd worden door de internetproviders. Ook www.thepiratebay.se, www.piratebay.org, www.piratebay.no en www.piratebay.net vallen onder het verbod.

Over de andere subdomeinen van The Pirate Bay wordt in het vonnis met geen woord gerept. De downloads van The Pirate Bay verlopen bijvoorbeeld over het adres tracker.thepiratebay.com. Dat adres moet strikt genomen niet geblokkeerd worden.

Volgens technologiewebsite ZDnet.be zijn er overigens nog meer redenen waarom een verbod op The Pirate Bay weinig zal uithalen. In het verleden is reeds gebleken dat een verbod slechts enkele weken resultaat heeft. Tot er een alternatief opduikt en downloaders massaal dat nieuwe platform gaan gebruiken.

Bovendien blijven de illegale bestanden die op The Pirate Bay staan gewoon toegankelijk en kunnen die ook teruggevonden worden via gespecialiseerde zoekmachines en andere torrent-sites.

Meer over Belgacom

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie