Nobelprijs Vrede voor strijd voor vrouwenrechten

Ellen Johnson-Sirleaf Foto: ap

De Liberiaanse presidente Ellen Johnson-Sirleaf heeft de Nobelprijs voor de Vrede gekregen samen met Leymah Gbowee en Tawakkul Karman. Dat heeft het Nobelcomité in Oslo bekendgemaakt. Ze krijgen de prijs voor hun strijd voor vrouwenrechten.

Het Nobelcomité heeft besloten de Nobelprijs voor de Vrede dit jaar aan drie vrouwen te geven voor hun geweldloze strijd voor de veiligheid van vrouwen en voor vrouwenrechten in vredesprocessen.

'We kunnen geen democratie en vrede bereiken in de wereld zonder dat vrouwen dezelfde mogelijkheden krijgen als mannen om ontwikkelingen te beïnvloeden op alle niveaus van de maatschappij', klinkt het in een persbericht.

De bekendste onder de laureaten is de 72-jarige Liberiaanse presidente Ellen Johnson-Sirleaf, de eerste democratisch gekozen vrouwelijke president van Afrika. Ze zei dat de prijs voor alle Liberianen is en een 'erkenning voor de vele jaren van strijd voor rechtvaardigheid'.

Sinds haar inauguratie in 2006 heeft ze zich ingezet voor de bestendiging van de vrede in Liberia, voor het bevorderen van economische en sociale ontwikkeling en voor het verstevigen van de positie van vrouwen, aldus het comité.

Ook haar landgenote Leymah Gbowee behoort tot de laureaten. Zij is uitvoerend directeur van het in Accra, Ghana, gevestigde Women Peace and Security Network Africa.

Gbowee droeg bij aan het beëindigen van de oorlog in Liberia door het mobiliseren en organiseren van vrouwen die voorheen op etnische en religieuze gronden van elkaar gescheiden bleven. Ze organiseerde onder meer een 'seksstaking'. Door haar werk kunnen vrouwen nu deelnemen aan verkiezingen, klinkt het.

De derde winnares, Tawakkul Karman, komt uit Jemen. De 32-jarige moeder van drie is er voorzitster van de Women Journalists without Chains. Zij vervulde zowel voor als tijdens de Arabische Lente een leidersrol in de strijd voor vrouwenrechten, democratie en vrede in Jemen.

In een reactie draagt ze de prijs op aan 'alle martelaars en gewonden van de Arabische Lente en aan alle vrije mensen die vechten voor hun rechten en vrijheden.'

Het Nobelcomité hoopt dat de prijs zal bijdragen om 'een einde te maken aan de onderdrukking van vrouwen die nog altijd voorkomt in vele landen, en om het grote potentieel te realiseren dat vrouwen voor democratie en vrede kunnen betekenen'.

Tot dusver waren in de 110-jarige geschiedenis van de Nobelprijs slechts twaalf vrouwen met de bekroning vereerd. Vorig jaar ging de prijs tot groot ongenoegen van de machthebbers in Beijing naar de Chinese dissident Liu Xiaobo.

Corrigeer

NIEUWS