Liberiaanse oppositie laakt Nobelprijs voor president

Liberiaanse oppositie laakt Nobelprijs voor president

Een aanhanger van presidentskandidaat Winston Tubman houdt een verkiezingsposter vast. Foto: belga

In Liberia is de oppositie niet opgezet met de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Liberiaanse president, enkele dagen voor de presidentsverkiezingen. De kiescommissie zegt dat die zoals gepland kunnen doorgaan.

De 72-jarige Ellen Johnson-Sirleaf voert campagne om herverkozen te worden. Winston Tubman, haar tegenstander voor de presidentsverkiezingen van dinsdag 11 oktober, noemt de timing van de Nobelprijs voor de president 'uitdagend'.

'Ze verdient geen Nobelprijs voor de Vrede, want ze heeft dit land geweld aangedaan', zegt de presidentskandidaat. 'De prijs is onaanvaardbaar en onverdiend.'

In 2009 beval de Waarheids- en Verzoeningscommissie in Liberia aan om Johnson-Sirleaf uit te sluiten voor een openbaar ambt, omdat ze rebellenleider en voormalig president Charles Taylor heeft gesteund. Die staat in Den Haag terecht voor oorlogsmisdaden.

In Liberia zegt de kiescommissie dat de presidentsverkiezingen volgende week dinsdag gewoon kunnen doorgaan, ook nu de president de Nobeprijs voor de Vrede heeft gekregen.

'We gaan door zoals gepland, alles ligt op koers', zegt woordvoerder Nathan Mulbah. 'De Nobelprijs voor de Vrede voor de president beïnvloedt op geen enkele manier het verloop van de verkiezingen.'

Ellen Johnson-Sirleaf werd in 2005 verkozen na een verkiezingsstrijd tegen de voormalige voetbalster George Weah.

Ze was eerst van plan maar één ambtstermijn te doen, maar ze zegt dat haar werk nog niet gedaan is. Daarom heeft ze belist om toch op te komen voor een tweede ambtstermijn.

Corrigeer

NIEUWS