Fit & Gezond

Genen oudste Nederlandse vrouw beschermden tegen dementie

Hendrikje van Andel-Schipper Foto: © REUTERS

De Nederlandse Hendrikje van Andel-Schipper, die in 2005 op 115-jarige leeftijd overleed, beschikte over bijzondere genen. Die beschermden haar tegen dementie. Dat blijkt uit onderzoek.

De vrouw had tijdens haar leven al besloten om haar lichaam na haar dood aan de medische wetenschap te schenken. Dr. Henne Holstege van VU medisch centrum in Amsterdam leidde het onderzoek en presenteerde de resultaten tijdens een congres in Canada.

Volgens Holstege bieden de uitkomsten een goed uitgangspunt bij verdere onderzoek naar de oorzaken van Alzheimer en andere vormen van dementie. Ook kunnen de bevindingen helpen bij het beantwoorden van de vraag waarom sommige mensen een zeer hoge leeftijd bereiken. 

Hendrikje van Andel-Schipper, die geldt als de oudste vrouw van Nederland, werd enkele jaren voor haar dood al door wetenschappers onderzocht. Volgens Holstege bleek daarbij dat ze functioneerde als iemand van 60 of 70 jaar.

'Ondanks haar hoge leeftijd was ze nog zeer alert. Ze zat vol grapjes en had ook nog belangstelling voor politiek. Dat is heel bijzonder voor iemand van 112.'
 
Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees