100-jarige Indiër is oudste marathonloper ter wereld

Fauja Singh mag zich sinds zondag de oudste marathonloper ter wereld noemen. De 100-jarige Indiër, bijgenaamd de Tulband-tornado, liep dit weekend in Toronto de volledige 42,195 km uit in acht uur.

Nog opmerkelijker is dat Singh maar begonnen is met het lopen van marathons op zijn 89ste. Op die leeftijd verhuisde hij van zijn geboorteland naar Engeland nadat zijn vrouw en zoon om het leven waren gekomen. Sindsdien finishte hij al in acht marathons. 'Niemand verplicht hem om dit te doen. Hij wil het gewoon zelf zo graag', verklaarde zijn coach Harmander Singh.

De kwieke Singh verscheen zondag in Toronto aan de start met een knalgele tulband en een flashy t-shirt met daarop 'Sikhs in the City'. Uiteindelijk deed de eeuwling meer dan zes uur langer over de afstand dan winnaar Kenneth Mungara uit Kenia.

Leven zonder alcohol en tabak


'Ik blijf lopen, want het houdt me in leven', liet Singh na de wedstrijd weten. Het geheim achter de topprestaties van het oudje is volgens Singh 'een leven zonder alcohol en tabak, een vegetarisch dieet van curries en thee en dagelijkse beweging.'

Bekijk hieronder in de video hoe Singh zich over de meet sleept.


Corrigeer