Levenslang voor Ronald Janssen

Ronald Janssen moet levenslang de cel in. Dat heeft de voorzitter van het assisenhof in Tongeren Michel Jordens vrijdag bekendgemaakt. Er werden geen verzachtende omstandigheden ingeroepen.

Het hof oordeelde dat Janssen de totale vernietiging van zijn slachtoffers voor ogen had en hen niet als persoon, maar als object heeft benaderd. 'De gruwelijke uitvoeringswijze heeft een onnoemelijk leed bij de nabestaanden teweeggebracht.'

De voorzitter maakte duidelijk dat er geen verzachtende omstandigheden ingeroepen konden worden, 'niet voor de omstandigheden van de feiten en evenmin voor de persoonlijkheid van de beschuldigde'. Die persoonlijkheid werd omschreven als 'uitsluitend ik-gericht'; Janssen is een 'kernpsychopaat met seksueel afwijkend gedrag'. 'De kans op een succesvolle behandeling is miniem' en het gevaar op recidive 'is heel groot', klonk het nog. 

'De maatschappij wenst u niet in haar midden, ter bescherming van de maatschappij', zei Jordens na het uitspreken van de strafmaat. Jordens, die bij aanvang van het proces verboden had om beelden te maken van Janssen, onderbrak het voorlezen van het arrest om een fotograaf op de vingers te tikken die - nog voor het bekendmaken van de straf - zijn fototoestel op de beschuldigde richtte. Na de uitspraak mocht Janssen wel gefilmd en gefotografeerd worden.

'Laat de straf bezinken'

Levenslang is de zwaarst mogelijke straf. Janssen had gehoopt op 30 jaar. Hij heeft 15 dagen om naar cassatie te stappen.

'Gelet op de zware straf is het duidelijk dat u een hele tijd in de gevangenis zal zitten', kreeg Janssen te horen van de voorzitter. 'Ik stel voor dat u de straf eerst even laat bezinken en ze dan te beredeneren. De bedoeling is geweest - en we hebben ons best daarvoor gedaan, dat kan ik u zeggen - van u een zo sereen mogelijk en correct mogelijk proces te geven.'

'Bepaalde gaven en kwaliteiten'

Jordens gaf Janssen nog meer advies: 'Ik nodig u uit om over deze straf na te denken en uiteindelijk te zien welk nut uw leven nog kan hebben, in eerste instantie binnen de gevangenisgemeenschap. Het valt niet te ontkennen dat u wel degelijk over bepaalde gaven en kwaliteiten beschikt, en misschien kunt u leren die daar aan te wenden.'

Janssen werd de voorbije maanden gevangen gehouden in Hasselt, maar het is niet zeker dat hij daar ook blijft. Openbaar aanklager Patrick Boyen 'feliciteerde' deze ochtend Janssen nog, 'omdat hij geslaagd is voor het toelatingsexamen voor Leuven-Centraal'. Leuven-Centraal staat bekend als een gevangenis voor zware criminelen.  

Glimlach

Na de lezing van Jordens werd Janssen weggeleid. Hij schudde eerst nog zijn advocaat, Adam Miskovic, de hand. Met een brede glimlach verliet hij vervolgens de rechtszaal.

Ronald Janssen werd donderdag over de hele lijn schuldig bevonden. De jury concludeerde dat de leraar uit Loksbergen Annick Van Uytsel ontvoerd en met voorbedachte rade vermoord heeft, dat hij Shana Appeltans verkracht heeft, en dat hij ook Shana en Kevin Paulus met voorbedachte rade vermoord heeft. 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees