Wat is de kans dat in jouw woning wordt ingebroken?

Eén woning op honderd krijgt inbreker over de vloer

Het voorbije jaar heeft gemiddeld één Vlaams gezin op de honderd bezoek gekregen van inbrekers. Het aantal woninginbraken is vooral hoog in de gemeenten langs snelwegen en de Brusselse rand. Nieuwsblad.be publiceert de inbraakcijfers van alle Vlaamse en Brusselse gemeenten. Ontdek hier hoe hoog het aantal inbraken in jouw gemeente is.

Zondag nog werd in Borgerhout een inbreker doodgestoken door de 84-jarige bewoner. In België behoort inbraak tot de drie belangrijkste criminaliteitsvormen. De emotionele gevolgen van een woninginbraak zijn heel ingrijpend. Beseffen dat wildvreemden je persoonlijke spullen doorzochten, zorgt voor een trauma bij de slachtoffers. De strijd tegen woninginbraken is dan ook een grote prioriteit voor de politie.

Nieuwsblad.be heeft de cijfers van de woninginbraken in alle Vlaamse gemeenten naast elkaar gelegd. Daaruit blijkt dat in 2010 gemiddeld één woning op honderd een inbreker over de vloer kreeg. Over een periode van vijf jaar is dat 4,76 op honderd woningen. En als we ook de Brusselse gemeenten in rekening nemen gaat het over een gemiddelde van 5,52 inbraken de voorbije vijf jaar, of meer dan 1 woning op 20.

Hoe dichter bij Brussel, hoe hoger de inbraakcijfers. Het is niet toevallig dat het merendeel van de gemeenten uit de Brusselse rand helemaal bovenaan staan in de inbrakenranking. Wezembeek-Oppem, Kraainem, Wemmel, Drogenbos, Zaventem, Dilbeek. Beersel krijgen het vaakst af te rekenen met dieven.

Ook de nabijheid van autosnelwegen of verkeersknooppunten is een belangrijke factor. Als we een kaart van Vlaanderen inkleuren volgens het aantal inbraken valt het vooral op dat de gemeenten langs snelwegen rood kleuren. Zo stijgt het aantal inbraken aanzienlijk in gemeenten langs de E40, de E17 en de E19.

Het is niet toevallig dat het aantal inbraken in het Oost-Vlaamse De Pinte in 2011 sterk daalde. De oprit van de E17 was er toen afgesloten door wegenwerken.

In Antwerpen zijn de inbraakcijfers de voorbije jaren stabiel gebleven. De Antwerpse politie merkt wel dat het profiel van de daders is veranderd. 'Met het openen van de grenzen zien we steeds vaker rondtrekkende dadergroeperingen uit Roemenië en Algerije.'

Zoek hier de cijfers van jouw gemeente op en ontdek wat de kans is dat er in jouw woning wordt ingebroken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees