Tien tips om inbrekers buiten te houden

Denken dat de politie alle - potentiële - inbrekers van straat kan houden is een illusie. Bewoners moeten zelf meer werk maken van beveiliging en minder nonchalant zijn bij het afsluiten van hun woning.

‘De realiteit is dat mensen niet geïnteresseerd zijn in veiligheidstips en preventie’, zegt commissaris Marc Vranckx van de Leuvense politie. ‘Als onze wijkagenten bewoners erop aanspreken dat het slot van hun toegangsdeur uitsteekt en dus makkelijk open te breken is, halen mensen hun schouders op. Naar een informatieavond rond inbraakpreventie komt geen kat. Pas wanneer er een diefstallenplaag is of de mensen het slachtoffer zijn geworden van een inbraak, schieten de mensen in actie. Plots wil de hele straat meer weten over betere beveiliging, premies en inbraakpreventie.’

Wij geven alvast tien tips voor inbraakpreventie

1. Verberg sleutels nooit onder de deurmat of onder een bloembak.

2. Sluit alle buitendeuren en vensters met de sleutels af, ook al bent u maar even weg. Als er iets is dat de meesten gegarandeerd niet op slot doen is het wel de garagepoort. Dat is algemeen geweten.

3. Geef een bewoonbare indruk aan uw woning wanneer u op vakantie bent: de gordijnen laten openen, de brievenbus leegmaken, het gras afrijden, …

4. Zorg ervoor dat toegangshekken zijn afgesloten. Dit geldt ook voor lage hekken, want ook deze vormen een extra obstakel voor inbrekers op de vlucht.

5. Zorg ervoor dat uw waardevolle voorwerpen niet zichtbaar zijn van buitenaf.

6. Laat de verpakking van uw nieuwe televisie niet in het zicht staan. Snijd ze in stukken alvorens ze weg te doen.

7. Als u met krijt getekende merktekens op uw voorgevel of op het voetpad ziet, veeg deze dan weg.

8. Als een mogelijke inbreker u opbelt en hoort 'wij zijn niet aanwezig, wij zijn in verlof tot ...' is dat voor hem nuttige informatie. Beter is dus een melding in te spreken als 'wij zijn momenteel belet, geef uw telefoonnummer en wij bellen u zo snel mogelijk terug'. Let ook op met berichten op Facebook waaruit blijkt dat u op vakantie bent.

9. U kan de ramen en deuren van uw woning verstevingen teneinde het de inbreker zeer moeilijk te maken. Er bestaat momenteel een heel gamma producten om uw woning beter te beveiligen.

10. Je kan uiteraard ook een alarm laten installeren. Het plaatsen van een elektronishe veiligheidssysteem moet wel in combinatie gebeuren met voorafgaande maatregelen. Anders heeft het geen zin.
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees